090807-geely-volvo-köp Foto: © Bruce Benedict 2007

Geely nära Volvo-köp

Återkommande gånger har det rapporterats att kinesiska Geely är huvudkandidaten i budgivningen om Volvo, även om Geely själva aldrig har erkänt sitt intresse. Nu uppges Geely vara mycket nära att köpa Volvo PV. En hittills okänd svensk investerare lurar dock i bakgrunden.

 Inom kort väntas Fords ledning fatta de officiella beslutet om försäljningen av Volvo PV. Nästa steg i försäljningsprocessen kan tas någon gång den här månaden och det är kinesiska Geely som pekas ut som köpare. Det uppger Dagens Industri och hänvisar till en person med insyn i affären.

Den kinesiska biltillverkaren Geely, med bas på Kinas östkust, uppges ha lagt fram en seriös presentation över framtidsplanerna för Volvo efter ett eventuellt köp. Geely säger sig vilja stärka Volvos produktion i Sverige och Belgien samtidigt som ett brett nät av kinesiska återförsäljare görs tillgängligt för Volvo. Geely är privatägt och till skillnad från flera andra kinesiska biltillverkare finns inga statliga intressen i företaget. Enligt DI:s källa har Geely anlitat den brittiska investmentbanken Rothschild som rådgivare. Där finns Volvo-kopplingar genom Pehr G Gyllenhammar som är vice ordförande och tidigare Volvo-chefen Hans-Olov Olsson som är rådgivare till banken.

Fords rådgivare har rekommenderat att inleda slutförhandlingar med Geely. Vid ett eventuellt köp ska dock Ford finnas kvar som minoritetsägare. Ford väntas behålla 10-15 procent av aktierna i Volvo i 7-8 år. Det innebär att Volvo kan få en lägre prislapp samtidigt som Ford har möjlighet att ta del av en uppgång om Volvo skulle få ny fart på försäljningen.

Geely är enligt DI:s källa inte ensam köpare. En svensk riskkapitalist, eller rent av någon av AP-fonderna uppges ta över en mindre del av företaget. En svensk investerare skulle vara fördelaktig genom att ge affären mer legitimitet bland Volvo-anställda och politiker. 

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!