090810-astonmartin-rapide

Gör dig redo för Aston Martin Rapide

I nästan fyra år har det pratats om Aston Martins fyrdörrarscoupé Rapide, trots att bilderna och informationen om produktionsmodellen har varit knapphändiga. Men nu händer det snart grejer – produktionen närmar sig och här är fler bilder och information.

I våras släppte Aston Martin tre bilder som visade produktionsversionen av Rapide samt kort teknisk information, men har utöver det haft munhäfta. Nu finns det lite extra matnyttig information samt tre nya bilder, varav en tydligt visar bilens interiör och de ”swan wing”-dörrar som tidigare nämnts.

Det senaste är att Rapide kommer att nå bilhallarna i början av nästa år, vilket med största sannolikhet betyder att produktionsversionen bör begå sin världspremiär på bilsalongen i Frankfurt nästa månad. Rapide blir den första Aston Martin-modellen som tillverkas utanför de brittiska öarna. Den ska byggas i Magna Steyrs fabrik i Österrike. Tidigare prognoser talade om 500 bilar om året, men nya uppgifter visar på ett stort sug och därmed en produktionstakt mellan 1 000 och 2 000 bilar om året.

Aston Martin Rapide byggs på samma bottenplatta som drömbilen DB9. Motorn lånas från samma bil, vilket betyder en V12-maskin på sex liter jämnt. Hästkraftsantalet uppgår till 470 och maximalt vridmoment ligger på 600 newtonmeter. Växlar gör man blixtsnabbt med Aston Martins nya Touchtronic-automatlåda som ZF har utvecklat.

Medan DB9 gör 0-100 km/h på 4,8 sekunder kan vi förvänta oss en tid för Rapide som är några tiondelar långsammare, detta tack vare en något högre vikt. Toppfarten beräknas också vara något lägre för denna fyrdörrarscoupé – runt 290 km/h.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!