080331-hummer-etanol Foto: HUMMER / Wieck / © 2007 General Motors

Hummer byter till etanol

I mångas ögon är Hummer nästan synonymt med bränsletörst och miljöförstöring. Det ska GM ändra på och tillkännager därför att alla Hummerbilar kommer att vara E85-kompatibla år 2010.

GM har gå senare tid satsat stort på etanolanpassning. I USA har E85 marknadsförts hårt och här i Sverige verkar vi vara fullt övertygade om etanolens förträfflighet, mycket tack vare Saabs fina spritspisar. Nu verkar det som att etanolen har fått fäste även i resten av GM-koncernen. Tidigare har det talats en del om en E85-anpassad Corvette, och nu senast har det bekräftats att den första E85-drivna Hummern kommer nästa år.

Först ut i raden av etanolsurplande Hummrar blir H2 suv och sut (pick-up-modellen). Detta avslöjades i samband med invigningen av en GM-driven E85-station i Dallas. Det sades även att 15 andra FlexFuel-bilar kommer att presenteras under 2009. Den största nyheten är nog ändå att Hummer har bestämt sig för att alla Hummermodeller ska vara E85-kompatibla redan om två år.

Även om det är på gång nu så är infrastrukturen kring etanol minst sagt mager i USA. Mindre än en procent av alla bensinstationer erbjuder E85. GM är dock uppenbart övertygade om etanolens fördelar och har stora planer på att bygga ett antal E85-stationer i hela landet.

Kanske innebär etanolkonverteringen av Hummern att vi får se ännu fler amerikanska jättar som slinker förbi betalstationerna i Stockholm utan att behöva betala. Närmast oförskämt stora Chevrolet Avalanche har i FlexFuel-utförande blivit en förhållandevis vanlig syn i den trånga Stockholmstrafiken. Snart kanske dessa får trängas med Hummrar med terrängfobi.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!