080609-hummer-tata-mahindra Foto: HUMMER / Wieck / © 2007 General Motors

Hummer kan bli indiskt

Bara några dagar efter att Hummers osäkra framtid blev offentliggjord har Indiens två största biltillverkare anmält sitt intresse. Tata Motors och Mahindra kan nu gå in i en hård kamp för att få ta över GM:s huvudvärk.

Amerikanska Hummer kan bli nästa köp för den indiska storheten Tata Motors. Endast veckor efter att köpet av Jaguar och Land Rover blev helt slutfört ligger Tata inte på latsidan. Efter att GM förra veckan uttryckt sina tveksamheter inför att behålla Hummer ser Tata en möjlighet att förvärva ytterligare ett västvärldens bilmärken. Men de kommer att få konkurrens av Mahindra & Mahindra, som också uppges ha anmält sitt intresse för Hummer.

I förra veckan kom beskedet att GM ska göra en ordentlig översyn av sitt kanske mest typiskt amerikanska märke Hummer. Egentligen förvånade det ingen. Hummers försäljning i maj var hela 60 procent sämre än samma period förra året. För ett GM som lider svårt av fallande försäljning och vinst är det förstås ohållbart att ett av koncernens märken blöder så mycket som Hummer gör. Man kan enkelt säga att Hummer har utvecklats till en svår huvudvärk för GM. Till GM:s stora lycka verkar det nu som att Tataoch Mahindra & Mahindra kan komma att slåss om att få ta över den huvudvärken. Läget ser därmed likadant ut som inför försäljningen av Jaguar och Land Rover, då Mahindra & Mahindra slutligen fick se sig slagna av Tata.

Indiska Economic Times rapporterar att GM:s ekonomer har samtalat med Tata och Mahindra & Mahindra rörande en försäljning av Hummer. Varken GM eller någon av de indiska tillverkarna vill kommentera uppgifterna från Indien. Om det vill sig illa kan GM se sig mer eller mindre tvingade att sälja till något av de indiska företagen, då det känns högst osannolikt att ett amerikanskt företag skulle vilja ta över det otidsenliga Hummer. De japanska tillverkarna är förmodligen inte heller några potentiella köpare då även de har börjat dra ned på produktionen av stora och bensinslukande bilar. Vad som ytterligare talar för att ett indiskt företag köper Hummer är att både Tata och Mahindra & Mahindra har uttryckt önskemål om att sälja fler suv-modeller, speciellt på den nordamerikanska marknaden.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!