110309-hyundai-genesis-coupe

Hyundai Genesis Coupé – direktrapport från provkörningen

Hyundais sportcoupé Genesis Coupé är inte helt ny, modellen har funnits både i USA och Sydkorea sedan ett par år tillbaka. Men nu kommer den till Sverige och Erik Wedberg har provkört både den stora V6-motorn och den lilla turbosnurran. Vilken är bäst?

Hej Erik, jag förstår att du just nu är på väg tillbaka från Dalarna där du har provkört Hyundais senaste.

 –  Hej Erik, det stämmer. Provkörningen i Dala Floda är över och vi är på väg hem mot Stockholm igen. Just nu sitter jag i Genesis Coupé 2,0 T Sport.

Jaså, vad innebär det?

 –  Att det sitter en 2,0-liters turbomotor under huven. 213 hästkrafter och 299 newtonmeter smakar gott, speciellt i kombination med en sexväxlad manuell låda som är snabb och exakt. Det här är långt ifrån de gamla Hyundai-coupéerna. Genesis Coupé är mycket mer sportbil och faktiskt Hyundais första bakhjulsdrivna coupé.

Men det finns en större motor också?

 – Japp, den som inte nöjer sig med 2,0 T kan lägga till lite pengar och få en mastodont-V6 på 3,8 liter med 303 hästkrafter och 361 newtonmeter. V6:an mullrar gott på låga varv, ylar spänstigt på höga varv och ger suveräna omkörningsegenskaper.

Vilken motor föredrar du?

 – Helt klart den lilla turbomotorn. Med V6 känns Genesis Coupé nästan övermotoriserad och inte alls lika pigg och spänstig som med 2,0-litersturbon. Dessutom blir den 45 kilo tyngre. Man ska dock tänka på att 2,0 T bara kan fås med manuell låda medan V6-maskinen kan beställas med antingen automat eller manuell.

Vad kommer bilen att kosta?

 – Försäljningen har redan börjat och Hyundai vill ha 309 900 kronor för 2,0 T Sport och 349 900 kronor för V6 GT. Bilen säljs bara i dessa två utföranden och det mesta i utrustningsväg ingår i grundpriset.

Ta sikte på redaktionsgaraget nu så ska vi se om vi kan hitta på något mer roligt med bilen!

 – Ska bli, jag har hört att vi har något mer planerat, ska bli spännande att se vad det blir.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!