070122_commander

Jeep lägger ner Commander?

Jeeps större suv Commander, introducerad för drygt ett år sedan, hotas redan av nedläggning. Enligt flera amerikanska framtidsanalytiker kommer Jeep inte att fortsätta tillverka Commander efter 2008 eftersom den floppat.

Det var tidningen Detroit News som i lördags skrev om Commanders plötsliga död. Enligt flera ansedda analytiker, till exempel Jeff Schuster på J.D. Power kommer Jeep att sluta tillverka Commander efter 2008, årsmodell 2009 blir den sista. Detta på grund av att den helt enkelt inte sålt tillräckligt bra, samtidigt har Commander varit en kannibal för Jeep och tagit delar av försäljningen från Grand Cherokee som 2006 bara såldes i 139 000 exemplar, 75 000 färre än året innan.

- Commander var alldeles för lik Grand Cherokee i kundernas ögon och lockade inte fler kunder till Jeep, säger Jeff Schuster.

Återförsäljarna i USA säger att Commander är bra och många kunder som tittar på den köper den också tack vare en tredje sätesrad och rymlig interiör. Men att försäljningen inte gått så bra skyller de på det höga bensinpriset.

– Commander fick aldrig en ordentlig chans på grund av dålig tajming. Väldigt få människor köper i dag en bil med en 4,7-liters V8 som drar 1,3 l/mil på motorvägen, säger Mike Rhiel, Chrysler/Jeep återförsäljare.

- Om priset sjunker igen, då kanske suv-försäljningen tar fart och Commander kanske stannar, säger han.

Jeep har inte kommenterat nedläggningsryktena.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!