Jensen gör comeback med ny modell

Jensen Group meddelar att de kommer att visa uppföljaren till Interceptor från 1976 på bilsalongen i Genève nästa vecka.

Jensen själva kallar modellen för ”återfödelsen av en legend” som kommer att markera starten på ”nästa kapitel i Jensens historia”. Jensen som på grund av ekonomiska problem orsakade av bland annat oljekrisen 1973 gick i konkurs 1976 är nu tillbaka.

Sedan dess har Jensen dock gjort kortlivade försök till en comeback både 1983 och 2001.

Under 1960-talet tillverkade Jensen även P1800 på uppdrag av Volvo och endast de Jensen-tillverkade bilarna heter egentligen P1800. När Volvo tog tillbaka tillverkningen till Göteborg ändrades beteckningen till 1800S, S som i svensk.

Nu ska Jensen alltså göra ytterligare ett försök att komma tillbaka, och de ska göra det med start på nästa veckas bilsalong i Genève där de ska visa upp nya Jensen GT.

Enligt Jensen ska GT-modellen handbyggas i en begränsad upplaga och överbrygga luckan mellan ”den sista sanna Jensen-bilen, Interceptor 1976, och vår helt nyutvecklade bil som ska avslöjas under 2016 och kommer att hålla absolut toppklass”.

GT som ska visas nästa vecka kommer att drivas av en aluminium-V8 på 6,4 liter från General Motors som levererar 674 hästkrafter och 854 newtonmeter. Motorn kopplas till antingen en sexväxlad manuell- eller automatlåda och driver på bakhjulen.

Både strålkastare och bakljus kommer att ha LED-teknik och GT ska rulla på 19-tumsfälgar samt väga omkring 1 530 kg.

Kommande modellen som ska presenteras under nästa år ska enligt uppgift gå under namnet Interceptor 2 och kommer att ta designreferenser från 1970-talets Interceptor.

Jensen Interceptor, provkörning i Teknikens Värld nummer 19/1975.
Jensen FF, provkörning i Klassiska Bilar nummer 1/2014. Foto: Andreas Libell
Jensen Interceptor under presskörning 1966.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!