Koenigsegg Regera officiell – över 1 500 hk och mer än 2 000 Nm

Genèvesalongens mest uppseendeväckande bil är svensk. Nu har Koenigsegg dragit täcket av Regera, en fullt robotiserad ”superladdhybrid” med över 1 500 hästkrafter och mer än 2 000 newtonmeter. Det ger Koenigseggs ”komfortbil” prestanda som ingen annan konkurrent kan matcha.

Koenigsegg är kända för att bygga några av de mest extrema bilar som världen någonsin har skådat, kanske de mest extrema någonsin. Åtminstone när det kommer till bankörning, accelerationer och höga topphastigheter.

Nu slår de in sig i en annan nisch, eller två andra nischer för den delen, nämligen lyxbilsklassen och laddhybridvärlden.

Regera innebär att Koenigsegg för första gången i företagets drygt 20 år långa historia har två modeller parallellt i sitt utbud. Agera-modellerna (endast RS finns numera, One:1 och övriga Agera tillhör numera historien) kommer fortsatt att utgöra den extrema biten för de kunder som är ute efter låg vikt och prestanda i världsklass. Regera är också extrem, men på så många andra sätt. Regera ska vara det komfortabla alternativet, det lyxiga alternativet för dem som söker en megabil (det vill säga en supersportbil med minst en megawatt i uteffekt).

Förutom nya former, som ändå känns väldigt mycket Koenigsegg, innehåller Regera en massa prylar som man kanske inte främst förknippar med en supersportbil av högsta klass. Extra isolering har tagit plats för att göra åkturen tystare och behagligare, stolarna är elektriska och justerbara i åtta ledder, infotainmentsystem med nio tum stor skärm samt 3G- och wifi-uppkoppling finns liksom Apple CarPlay (ej Android Auto), ett rejält ljudsystem, komfortbelysning och parkeringssensorer fram och bak.

När vi ändå är inne på bekvämligheter, vad sägs om att Regera är fullt robotiserad. Regera är nästan som en transformer. Alla öppningsbara detaljer, så som dörrar, huv, laddlucka, vingar, splitters med mera kan öppnas och stängas. Allt manövreras på en och samma gång via fjärrnyckeln eller en smart mobiltelefon. Även chassit kan höjas och sänkas på samma sätt.

Men det är under kolfiberkarossen som det häftigaste av allt döljer sig – en laddhybriddrivlina. Men Koenigsegg vill inte kalla Regera för en hybridbil eftersom Christian von Koenigsegg ogillar det mesta som har med hybrider att göra. Ineffektiva drivlinor, höga vikter och opraktiska installationer är bara några av grejerna som den svenska supersportbilstillverkaren listar som nackdelar.

Koenigsegg kallar drivlinesystemet i Regera för Koenigsegg Direct Drive (KDD) som består av den sedan tidigare välbeprövade femliters-V8:an med twinturboteknik. Den i sig levererar 1 100 hästkrafter och 1 250 newtonmeter när den körs på vanlig 95-oktanig bensin. Siffrorna blir högre med E85 (etanol).

Förbränningsmotorn kompletteras av tre elmotorer som är placerade vid respektive bakhjul samt vid vevaxeln. Tillsammans utvecklar elmotorerna 700 hästkrafter och 900 newtonmeter. Dessa får sin kraft från ett vätskekylt batteripack med spänning på 620 volt och en lagringskapacitet om 9,27 kilowattimmar. Batterilösningen har utvecklats tillsammans med kroatiska Rimac.

De bakre elmotorerna skickar sin kraft direkt till bakhjulen medan den främre fungerar som en vridmomentsförstärkare, elgenerator samt startmotor. Tillsammans utgör de tre elmotorerna den mest kraftfulla elmotorkonstellationen någonsin när det kommer till produktionsbilar.

En spännande mekanisk detalj som helt och hållet är Christian von Koenigseggs konstruktion är transmissionen. Regera saknar nämligen en växellåda, i stället sker drivningen direkt från förbränningsmotorn till bakaxeln. Inga växlar, ingen variabel transmission någonstans. Detta sägs reducera effekt/-drivlineförlusterna med över 50 procent jämfört med traditionella växellådor och CVT-lådor.

Tillsammans utvecklar V8:an och de tre elmotorerna över 1 500 hästkrafter och mer än 2 000 newtonmeter. Med en torrvikt på 1 420 kg och en tjänstevikt på 1 628 kg (betydligt mer än de 1 360 kg som One:1 väger) sätter det rejäl fart på megabilen. 0-100 km/h går på 2,8 sekunder, 150-250 km/h på 3,2 sekunder och 0-400 km/h på under 20 sekunder! Sistnämnda siffran är extremt imponerande då världens officiellt snabbaste bil, Bugatti Veyron Super Sport, gör 0-400 km/h på 30 sekunder. En annan superladdhybrid som varit i ropet senaste tiden, Porsche 918 Spyder, behöver 20,9 sekunder på sig... men då är det inte upp till 400 km/h som siffran syftar på, utan bara ”futtiga” 300 km/h.

Koenigsegg har bestämt sig för att bygga 80 exemplar av Regera. Siffran är framtagen som en lagom produktionsvolym för ett företag i Koenigseggs storlek men är också siffran som i Pythagoras numerologi står för kraft, kontroll och prestation. Passande.

Nedan kan du läsa hela Koenigseggs pressmeddelande på engelska. Mycket teknisk information, men väldigt intressant sådan så ta dig gärna tid att gå igenom om du vill grotta ner dig i Regera totalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!