080616-lancia-stratos

Lancia Stratos på väg tillbaka

Fiat-ledningen överväger noga att lansera en ny sportbil i samma form som den klassiska Lancia Stratos. Lancia har för avsikt att sätta fart på märkets image och det bästa sättet tror man är att lansera en ny, mittmotoriserad sportbil.

Lancias existens i Sverige är i det närmaste obefintlig. I hemlandet Italien ser det däremot lite ljusare ut. Nu vill dock de höga cheferna i moderbolaget Fiat att märket ska bli att räkna med i hela Europa, kanske även hela världen. Men för att det ska bli möjligt krävs en rejäl uppryckning av märkets image.

I en intervju med brittiska Autocar avslöjar Lancias vd Olivier Francois att märket ska höja sin image och återetablera sig självt som en tillverkare av prestigefyllda, maskulina och körglada bilar. Francois tror att en sportbil är just den vitamininjektion som behövs, och han är fast besluten att övertyga Fiat-ledningen om att han har rätt. Francois vill dessvärre inte avslöja några mekaniska detaljer om den bil han har i planerna, men han antyder att klassiska modeller som Stratos och Beta Montecarlo står som måttstockar. Om allt går enligt planerna kan Lancia har produktionen igång av den nya bilen redan 2011.

Olivier Francois avslöjar vidare att en konceptbil som förevisar den nya sportbilen kan visas så tidigt som på Genèvesalongen i mars nästa år.

– Vi arbetar på en showbil som verkligen kommer att överraska folk på Genèvesalongen, den kommer absolut att vara någonting helt nytt, säger Francois.

Men även om Francois vill få det att låta som att det är ett nytt Stratos-koncept som ska visas i Genève stämmer inte det riktigt. Det troligaste är att konceptbilen blir en fingervisning om hur en kommande Delta Coupé kan se ut.

På de nedre bilderna syns Fenomenoms och Prodrives koncept New Stratos som visades 2005.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!