080305-magna-aston-rapide

Magna Steyr vann striden om Rapiden

Nu står det klart att det är österrikiska Magna Steyr som får äran att bygga Aston Martin Rapide, den första Aston-modellen som inte kommer att byggas i Storbritannien.

I slutet av förra året berättade vi om Aston Martin planer att leja ut tillverkningen av den kommande sedanmodellen Rapide. Då fördes samtal med Pininfarina, Karmann men även finländska Valmet som då såg ut att ligga bäst till. Men i slutändan blev det alltså österrikiska Magna Steyr som vann kontraktet. Rapide kommer att byggas i fabriken i Graz och man hoppas kunna bygga 2 000 bilar årligen.

Anledningen till att Aston Martin låter Magna Steyr bygga bilen är helt enkelt att den egna fabriken i Gaydon redan har för mycket att göra. Förra året rullade nära 8 000 bilar ut ur fabriken, vilket är väldigt nära maxkapaciteten. Enligt Aston Martins vd, Dr Ulrich Bez, valdes Magna Steyr på grund av deras långa erfarenhet av att bygga premiumbilar åt bland andra Mercedes och BMW. Nu sätter arbetet i gång med att anpassa fabriken till tillverkningen av Rapide.

Aston Martin Rapide visades för första gången som koncept på Detroitsalongen 2006. Sedan dess har utvecklingen av den nya modellen pågått och för bara några veckor siktades en till synes produktionsklar bil på vintertest i norra Sverige. Ännu har inga uppgifter släppts, troligt är dock att Rapide kommer under den senare delen av 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!