080324-mackar-nedläggning

Många landsbygdsmackar hotas

Svensk bensinhandel befarar att 1 000 av landets 3 700 bensinmackar läggs ned inom tre år, det är främst glesbygdsmackar som hotas. Näringsminister Maud Olofsson är oroad och kräver att bensinbolagen tar sitt samhällsansvar.

Många bensinmackar, framförallt på landsbygden, hotas av nedläggning och kommer troligtvis att försvinna inom de närmaste åren. Enligt svensk bensinhandels beräkningar kommer ungefär 1 000 av Sveriges alla 3 700 mackar att försvinna eftersom de inte längre är lönsamma att driva för oljebolagen. Därmed kan många boende på glesbygden få en bra bit till närmaste tankställe.

– Jag tycker att det är alarmerande, för de här kunderna och konsumenterna har samma rätt att tanka som alla andra, säger Maud Olofsson till Ekot. 

Maud Olofsson är bekymrad över utvecklingen och bjuder nu in branschen och berörda myndigheter att diskutera frågan och ta reda på hur man ska säkra tillgängligheten till drivmedel i alla delar av Sverige. 

– Jag vill ju veta hur de har tänkt sig det här framöver. Jag tror inte att det är någon bra goodwill för deras verksamhet om många kunder helt ställs utan möjlighet att tanka sina bilar, säger Maud Olofsson till Ekot.

Oljebolagen tror å sin sida inte att det finns någon lösning på problemet. Enligt Göran Lindblå, styrelseordförande för OKQ8 är utvecklingen oundviklig.

– Det finns ingen framtid för de pumparna. Oavsett om politikerna skulle ha de bästa intentionerna att behålla tror jag att det är svårt, det skulle krävas oerhört mycket pengar att skjutas in i det systemet i så fall, säger Göran Lindblå till Ekot.

Maud Olofsson säger till Ekot att oljebolagen måste sätta sig in i frågan och finna ett svar. Hon menar att de har ett samhällsansvar i och med att de verkar i ett samhälle. Göran Lindblå delar inte näringsministerns uppfattning om det samhälleliga ansvaret.

– Nej, vi tar inte på oss något ansvar, man får vara beredd på att få åka en bit om man bor väldigt avsides. Jag har själv ett hus på landet och jag har ungefär en mil att åka om jag behöver tanka, säger Göran Lindblå på OKQ8 till Ekot.

Maud Olofsson är övertygad om att svaret på frågan stavas samarbete. Serviceföretag på landsbygden, det privata och det offentliga måste samarbeta för att hålla samhället i gång.

– Det är ju dags att ta ett omtag tror jag kring det här med samordnade servicelösningar för det är väldigt många som är oroliga, både för lanthandlar och bensinmackar och annat. Vi har ju ett gemensamt ansvar för att det här fungerar i vårt land, avslutar näringsministern till Ekot.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!