080409-mobilteleförbud

Många skriver sms vid bilkörning

Småbarnsföräldrar och unga människor är de som skickar sms i störst utsträckning när de sitter bakom ratten. Siffrorna som försäkringsbolaget If visar upp är skrämmande.

Småbarnsföräldrar är en stressutsatt grupp och har helt enkelt svårt att få tiden att räcka till. Därför visar färska siffror från en undersökning som Gallup gjort på uppdrag av If att småbarnsföräldrar är en av de grupper som i hög utsträckning sitter bakom ratten i trafiken och tar emot och skickar sms samtidigt. 26,1 procent av småbarnsföräldrarna läser sms i bilen medan 16,6 procent av dem dessutom fingrar på mobiltelefonens knappar under färden.

– Vår undersökning visar att även trafiksäkerheten påverkas negativt av dessa familjers ansträngningar att klara av både barn, arbete och fritid, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.

Ju äldre barnen är i familjen, desto mindre sms:ande blir det under bilturen – så lite som en av 37 föräldrar med barn som flyttat hemifrån gör just det.

Värsta trafik/sms-syndarna är, inte helt otippat, unga människor i åldern 18 till 29 år. Mer än var fjärde person (26,4 procent) i denna ålderskategori skriver sms under bilkörningen. Fyra av tio (39,6 procent) mellan 18 och 29 år läser sms i bilen. Det kan jämföras med de över 60 år där endast två procent måste läsa inkommande sms samtidigt som de sitter bakom ratten. 

– Unga människor är så vana vid att kommunicera konstant via sin mobiltelefon. Många tänker inte på säkerhetsriskerna när de sätter sig bakom ratten utan fortsätter som vanligt, säger Caroline Uliana.

Undersökningen visar också att män i större utsträckning än kvinnorna skriver sms när de kör, 14,6 procent jämfört med 9,4 procent. Personer som bor i storstäder läser oftare sms bakom ratten än de som bor i småstäder, 22,2 procent jämfört med 17,3 procent.

Vägverket har via forskning kommit fram till att prat i mobiltelefon vid bilkörning ökar reaktionstiden med runt 40 procent. Detta gäller både handsfreeförsedda förare och de som håller nallen i handen.

– Hur reaktionstiden påverkas av att man sitter och skriver sms medan man kör har vad jag vet inte utretts, säger Caroline Uliana.

Jänkarna har forskat lite lätt i ämnet mobilprat och bilkörning och kommit fram till att det är lika farligt som att köra med sprit i kroppen. Reaktionstiden blir längre, uppmärksamhet och koncentration minskar, rattrörelserna och inbromsningar blir kraftigare och olycksrisken ökar.

Undersökningen genomfördes av Gallup där de frågade 1 101 svenskar om mobilanvändandet i bil.

Läs hela resultatet av undersökningen (Excel-fil)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!