Foto: McLaren

McLaren Sabre presenterad – starkare än Senna

McLarens senaste skapelse – Sabre – har nu tittat fram. Ryktena om en elektrifierad modell stämde inte, men den är ändå starkare än värstingen Senna. Snabbare är den också.

Sabre är utvecklad av McLarens specialavdelning i brittiska Woking, McLaren Special Operations, eller MSO som det heter i kortform. Ändå är det inte McLaren själva som presenterar nya supersportbilen, utan märkets återförsäljare i Beverly Hills. Det kan tyckas märkligt, men förklaringen ligger förmodligen i att Sabre endast ska säljas på USA-marknaden och första exemplaret har redan levererats till kund, och det var just Beverly Hills-handlaren som stod för leveransen.

PROVKÖRNING: McLaren F1 

McLaren Sabre, som under de kommande månaderna ska byggas i enbart 15 exemplar, sades på förhand vara en hybridmodell med över tusen hästkrafter. Den uppgiften stämde inte eftersom Sabre endast har M840T-motorn, det vill säga McLarens 4,0 liter stora V8 placerad bakom kupéutrymmet. Ingen elektrifiering nämns, däremot effekten och vridmomentet. 824 hästkrafter och 800 newtonmeter är siffror som slår självaste McLaren Senna. I alla fall effektsiffran eftersom Senna ”bara” har 800 hästkrafter. Maxvridet är däremot detsamma.

PROVKÖRNING: McLaren Senna 

1 av 4 Foto: McLaren
2 av 4 Foto: McLaren
3 av 4 Foto: McLaren
4 av 4 Foto: McLaren

PROVKÖRNING: McLaren 720S 

Några accelerationssiffror avslöjas inte, däremot toppfarten som är 350 km/h. Det gör Sabre till McLarens snabbaste tvåsitsiga modell genom tiderna. McLaren har skapat snabbare bilar, men då har de varit tresitsiga.
Om elektrifierade McLaren-modeller sorteras bort är 824 hästkrafter mer effekt än i någon annan modell från den brittiska supersportbilstillverkaren.

Vad McLaren Sabre kostar är okänt, men räkna med att en svensk medellön inte räcker långt.

PROVKÖRNING: McLaren 720S Spider 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!