Mercedes i blåsväder över reklam

Mercedes har hamnat i blåsväder över en reklam för nya E-Klass. Förespråkare för konsument- och bil-säkerhet menar att reklamen är missledande och att den kan få folk att tro att bilen är helt självkörande när den inte är det.
Mattias Skantze

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I reklamen, som fått namnet ”The Future”, kan man se en familj åka i konceptbilen Mercedes F015 Luxury In Motion, som är helt självkörande. Sedan hör man en berättarröst säga ”Är världen verkligen redo för en bil som kan köra sig själv? Redo eller inte, framtiden är här” samtidigt som nya Mercedes E-klass kör förbi konceptet. 

Efter det ser man bilder av hur föraren av E-klassen tar händerna av ratten, och bilen ser ut att köra sig själv. Man kan även se hur bilen parkerar själv, samtidigt som föraren rättar till sin krage. Läser man det finstilta längst ner i bild ser man att det står att bilen inte kan köra sig själv, utan att den endast har vissa självkörande funktioner och att bilen ständigt kommer att påminna föraren om att hålla händerna på ratten.

Mercedes E-klass 2017 Foto: press photo, do not use for advertising purposes

De som anklagar reklamen för att vara missledande syftar på att nya E-klass inte ens möter den amerikanska myndigheten NHTSA:s krav för att en bil ska få kallas helt eller delvis självkörande, men att den i reklamen framstår som det.

Bilen har ett system kallat ”Drive Pilot” som innebär att den kan följa den fil en förare ligger i och anpassa sin fart efter trafiken utan hjälp från förarens sida.

Mercedes har sedan anklagelserna började gjort videon privat. Videon i artikeln är en återuppladdning av en annan kanal. Videon består av två reklamer, varav den första är den som blivit utpekad som missvisande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!