080320-mercedes-elbil

Mercedes utvecklar elbil

Daimlerkoncernen håller på att utveckla en bil som kommer att revolutionera premiumsegmentet, enligt Mercedessajten Benzinsider.com. En insiderkälla avslöjar att det blir en eldriven bil i övre mellanklassen.

Det ser ut som att det blir Mercedes som vinner kapplöpningen om att bli först med lithiumjonbatterier i serietillverkade bilar. Redan nästa år kommer S-klass i hybridutförande, med lithiumjonbatterier. Men med det verkar Mercedes inte vara nöjda med sin batteriutveckling. Uppgifter gör gällande att Mercedes, med pappa Daimler i ryggen arbetar med att ta fram en helt elektrisk bil. Det handlar inte om något litet Smart-syskon med elmotor, utan en fullvuxen Mercedes byggd för fullvuxna människor.

På Benzinsider.com år det att läsa om en källa som uppges stå nära Mercedes och dess forskningscenter i Stuttgart. Enligt den anonyma källan är Mercedes i full gång att utveckla en bil som kommer att ”revolutionera lyxbilsmarknaden”. Den revolutionära bilen kommer att platsa i övre mellanklassen eller över. Den kommer att använda sig av ett lithiumjonbatteri som laddas dels genom en liten dynamo som laddar batteriet under färd, samt genom en vanlig väggkontakt. I de tester som gjorts uppges bilen ta sig 170 kilometer innan den måste laddas igen.

Källan säger inget om vilken bil som kommer att få den nya eldriften. På Benzinsider.com spekuleras det dock i att det troligen blir S-klass eller nya GLK som kommer att konverteras till eldrift. Det mest sannolika valet anses vara S-klass, eftersom den nya modellens lansering skulle överensstämma med elprojektets slutförande, vilket sägs bli 2010 eller 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!