090810-fartkameror-höst Foto: foto: Lars Lindström, VMNi

Mindre risk att fastna på bild i höst

I höst löper fortkörarna mindre risk att fastna på bild i fartkamerorna längs med vägarna. De flesta av polisens planerade ärenden är nämligen redan avklarade.

Det kan låta märkligt men risken för att fastna på bild i en fartkamera är mindre i höst än vanligt. Polisen har redan klarat av en stor del av årets skörd. Fram till den sista juni i år hade 117 000 fortkörningsfall med bilder från fartkameror som bevis utretts, rapporterar TT. Under samma period förra året låg siffran på endast 99 000. Eftersom slutsumman 2009 planeras bli 230 000, lika många som i fjol, ska 113 000 fall utredas under hösten. Det är betydligt mindre än förra höstens 131 000.

Polisen vill dock inte säga att det kommer att fotas mindre under hösten. Stig-Göran Gidlund vid Rikspolisstyrelsens kameracentral i Kiruna säger till TT att man kommer att lägga ut de resterande smartare i stället och att ett bra resultat ändå uppnås.

Under hösten påbörjas arbetet med att placera ut 100 nya fartkameror utmed vägarna. Polisen ska i samarbete med Vägverket besluta om hur många ärenden som ska utredas under 2010 och enligt Stig-Göran Gidlund är det troligt att det blir fler än 2009 och 2008. Efter höstens utbyggnad kommer det att finnas 1 077 fasta fartkameror i hela landet. Klicka här för att se var de nya kamerorna monteras.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!