090817-mini-coupé

Mini Coupé eller Speedster till Frankfurt?

Enligt ihärdiga rykten ska Mini visar upp ett coupékoncept, alternativt ett speedsterkoncept, på Frankfurtsalongen nästa månad. Föreställ dig en Mini med Audi TT-former… vad säger du om det?

Det är inte första gången som det ryktas om en Mini med coupélinjer. Redan när nya Mini föddes på ritbordet efter BMW:s övertagande var det snack om en tvådörrarscoupé som antagligen hade sitt ursprung i det koncept – ACV30 – som Adrian van Hooydonk (japp, samme man som nu tagit över efter Chris Bangle) bankade fram 1997. Bilen, som du ser på bilden ovan, var ett jubileumskoncept för att fira de 30 år som passerat sedan Mini Cooper S vann Monte Carlo-rallyt.

Nu har amerikanska Inside Line varit i kontakt med personer med anknytning till Mini som säger att det ska presenteras ett tvådörrarskoncept på Frankfurtsalongen i september. Att vi skriver tvådörrarskoncept och inte coupékoncept beror på att det antingen kan vara en Mini Coupé eller en Mini Speedster som ska visas upp. Vilket det blir får vi se nästa månad. Coupémodellen tros få namnet Broadspeed Coupé, en återanvändning av en gammal klassisk, men udda, modellbeteckning.

Vi känner Mini i dag som en ganska lådformad bil. Konceptet kommer enligt uppgifter att visa upp en helt ny betydligt mjukare sida hos Mini, dock med tydliga Mini-kännetecken som till exempel grillen. Takprofilen, om det nu blir coupékonceptet som har premiär, sägs ge bilen ett betydligt lägre och bredare uttryck, lite Audi TT-känsla möjligtvis.

Bilen baseras på samma plattform som Mini Cabrio, alltså den som internt kallas R57. När bilen går i produktion, troligtvis i början av 2011, lär det bli samma motoralternativ som i dag finns till Mini Cooper. Kanske vi kan hoppas på en John Cooper Works-version?

På Parissalongen förra året visade Mini upp Crossover Concept. I Frankfurt lär den produktionsklara bilen dyka upp, antagligen omdöpt till Crossman eller Countryman.

Med andra ord har Mini snart ett fullgott modellprogram som de flesta andra biltillverkare – One, Cooper, Clubman, Cabrio, Crossman, Coupé och kanske då även Speedster.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!