MP vill ha bilfria zoner vid skolor

Trafiksäkerheten utanför landets skolor blir ett allt större problem då stressade föräldrar lämnar sina barn med bil. Nu vill Miljöpartiet ha bilfria zoner vid låg- och mellanstadieskolor.

Miljöpartiet i Stockholm har tagit fram tre förslag för att öka säkerheten för barn som tar sig till och från skolan. Ett av dem är att införa bilfria zoner vid alla låg- och mellanstadieskolor i Stockholm.

 – Stockholms stad måste göra mer för att öka trafiksäkerheten runt skolorna. Med bilfria zoner kan vi minska vi de trafikproblem runt skolorna som uppkommer för att föräldrar inte vågar låta barnen gå eller cykla till skolan, säger Daniel Helldén (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

 MP stöder sitt förslag på rapporter om farliga trafiksituationer i samband med att föräldrar tar bilen och lämnar sina barn vid skolorna. Försäkringsbolaget Ifs årliga skoltrafikundersökning visar att mer än hälften av Sveriges rektorer tycker att trafiksäkerheten utanför deras skolor är ett problem och 60 procent anser att föräldrar som kommer med bil och hämtar eller lämnar barnen utgör den största risken. Fler än var femte rektor uppger att det har inträffat en trafikincident under dennes tid på skolan.

 – Mest paradoxalt blir det när föräldrar skjutsar för att de anser att trafiken är för farlig för deras barn, eftersom det gör trafiken ännu farligare. Här har skolorna en viktig uppgift att organisera exempelvis vandrande skolbussar, säger Henrik Ask, personskadechef på If.

 Ifs undersökning visar också att de skolor som har infört bilfria zoner runt skolområdet upplever trafikmiljön som betydligt säkrare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!