080319-nissan-denki-cube

Nissan Denki Cube electric concept

Nissan har halkat efter sina japanska konkurrenter i hybridmatchen. Men nu ska Nissan ta i på allvar och vinna över de miljömedvetna bilköparna. Bilen som visar hur det ska gå till är en helt och hållet eldriven Cube.

Toyota, och till viss del även Honda, har på senare tid rönt stora framgångar med sina satsningar på hybridbilar. Toyota Prius har blivit en närmast monumental succé, framförallt imagemässigt. Honda har inte fått lika mycket uppmärksamhet men har ändå sålt en hel del exemplar av Civic i hybridutförande. Men från Nissan har det varit tyst. Det verkar det bli ändring på nu.

Till bilsalongen i New York skeppar Nissan en helt eldriven konceptbil, som faktiskt kan ge upphov till en produktionsklar bil redan 2010. Nissan Denki Cube electric concept bygger på den nästan kultförklarade Cube. I Europa har vi aldrig fått se den populära bilen och det verkar inte som att vi någonsin får göra det, men i hemlandet Japan har den funnits sedan 2002. Med sina ovanliga men ändå okontroversiella former har den skapat en kult, som närmast kan liknas vid svenskarnas kombiförälskelse. Med Denki Cube-konceptet har formerna slipats till ytterligare. De egensinniga bakljusen är intressanta, men lägg särskilt märke till de härligt blixtformade luftintagen i grillen. 

Den produktionsklara elbilen kommer sannolikt inte att se ut som Denki (japanska för elektrisk) Cube-konceptet. Nissan vill nog mest visa vad som kommer i teknikväg. Bilen drivs av en liten elektrisk motor och ett gäng lithiumjonbatterier. Batterierna har tagits fram i ett joint-venture mellan Nissan och NEC. Hela paketet ska ha nog med kraft för att driva bilen en sträcka motsvarande 160 kilometer. Toppfarten anges till försiktiga 120 km/h. När batterierna har körts slut på energi tar det åtta timmar att ladda dem igen.

Nissans avsikt är att ha en elbil klar för produktion redan 2010. Sorgligt nog är bilen endast tänkt att säljas i Japan och USA. Man får hoppas att Nissan utnyttjar de två återstående åren till att ta sitt förnuft till fånga och göra bilen tillgänglig i hela världen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!