090806-gt-r-ringenräddare

Nissan GT-R – ny räddare på Ringen

Det kan gå hett till på Nürburgring. Bokstavligt talat. Det visade inte minst Audi med en helt nerbränd R8-prototyp häromåret. Men med en ny japan som kan vara världens snabbaste brandbil ska Ringen bli en säkrare plats.

 Biltillverkare som testar sina nya modeller på Nürburgring är ingen ovanlig syn. Men ibland går det lite fel. Det fick bland andra Audis testförare erfara under sluttesterna av R8 V10 häromåret. Efter att testkörningen fått ett abrupt slut fanns endast ett utbränt skelett kvar av bilen. Om samma sak hade hänt i dag kanske det inte hade gått lika illa. Nürburgrings långa sträckning patrulleras numera av en Nissan GT-R Rapid Response Vehicle.

GT-R har som bekant ett alldeles speciellt förhållande till Nürburgring. Aldrig har väl 7 minuter och 29 sekunder varit så omdiskuterade? Men nu ska Nissans värsting förknippas med Ringen på ett annat sätt. GT-R har fått förtroendet att tjänstgöra som räddningsbil på Nürburgring och man har för ändmålet specialutrustat en bil med räddningsmateriel.

Den största förändringen är att baksätet har bytts mot en stor tank för släckningsmedel. Bakluckan har utrustats med en slangvinda och kontroller för att sköta brandpumpen. Men tro inte att denna specialbyggda GT-R har blivit någon slö brandbil. Recarostolar i kolfiber och rullbur i kupén gör GT-R till världens förmodligen mest kompetenta brandbil. Det kan behövas utmed den drygt två mil långa banan där varje minut kan rädda liv.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!