090805-smart-renault

Ny Smart Forfour baserad på Renault Twingo

Nu ska Smart-familjen växa. Daimler uppges ta hjälp av Renault i utvecklingen av en ny Forfour. Den nya fyrsitsaren ska bygga på Renault Twingo och den kan komma att följas av tre nya Smart-modeller.

Smart Forfour blev som bekant ingen större succé. Efter endast två år i produktion lades modellen ned. Återkommande rykten har dock sagt att Daimler inte har gett upp tanken på en efterträdare till den ”stora” Smarten. I våras uppgav brittiska Autoexpress att en Smart Fortwo +2 fanns i görningen. Nu har Autoweek talat med en högt uppsatt person inom Daimler som säger att en uppföljare till Forfour är under utveckling. Den här gången vänder man sig inte till Mitsubishi för hjälp, utan till franska Renault som ska bistå med plattformen från lilla Twingo.

Den nya Smarten, som väntas begå premiär någon gång under 2013, ska bygga på en något modifierad version av Twingo-plattformen. Enligt Autoweeks uppgifter ska hjulbasen mäta omkring 2,3 meter. Totallängden ska inte bli mer än 3,5 meter. Ändå ska fyra vuxna få plats i karossen som blir i femdörrarsutförande. I dagsläget är det inte känt om Daimler- och Renault-samarbetet även ska omfatta motorer och växellådor men uppgifter i tysk media tyder på att tyskarna och fransmännen vill ingå ett samarbete liknande det mellan PSA och Toyota. Trillingmodellerna Aygo, C1 och 107 har varit framgångsrika och Daimler och Renault uppges vilja få till ett liknande koncept med Twingo och nya Forfour. Det är redan känt att Daimler är i full gång att ta fram små, snåla trecylindriga bensinmotorer såväl som plug in-teknik som kan komma att debutera i nya Smarten.

Autoweek säger sig veta att Daimlers styrelseordförande Dieter Zetsche kommer att offentliggöra samarbetet på Frankfurtsalongen i september och då även presentera fler detaljer om Smarts framtid. En bit in på näst årtionde väntas tre nya modeller, varav en väntas bli en tresitsig liten sportbil.

Läs mer

Tester och Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!