Foto: Alexanderstock23 / Shutterstock

Ny statistik: Mindre fossila drivmedel i vägtrafiken

Gröna Bilister har presenterat statisk över användningen av olika drivmedel under 2020. Det år få skillnader men vi använde mindre fossila drivmedel förra året jämfört med 2019. – Säkraste sättet att minska drivmedlens miljöpåverkan är att dra ned på användningen, säger Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas.

Tidigare i år infördes krav över att alla leverantörer som säljer drivmedel i Sverige ska redovisa miljöinformation. Gröna Bilster har sammanställt informationen som avslöjar vilka drivmedel vi använde under 2020 jämfört med året innan.

Här är föreningens slutsatser:

Några bra saker och några mindre bra alltså. Och de som oroas över klimatutvecklingen kan tycka att minskningen av fossila drivmedel går för långsamt.

– Vi får inte glömma att det säkraste sättet att minska drivmedlens miljöpåverkan är att dra ned på användningen. Vi behöver använda bil när våra resor kräver det, men massor av resor kan genomföras med andra färdmedel, som kollektivtrafik, cykel och gång. Vi måste bli bättre på att välja bil som färdmedel av behov, inte av vana, säger föreningens ordförande Maria Pellas i ett pressmeddelande.

När rapporten för 2021 görs kan vi väntas oss att användningen av el ökat markant som en följd av den ökade försäljningen av elbilar. Men då kan också effekterna från pandemin ha minskat vad gäller den totala användningen av transporter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!