110715-viltolyckor

Ny tjänst: Kartan som visar viltolyckor

Här är karttjänsten som ska hjälpa dig att undvika att hamna i en av de tusentals viltolyckor som varje månad inträffar på de svenska vägarna.

Det är Nationella Viltolycksrådet som står bakom tjänsten som visar exakt på kartan var alla viltolyckor rapporterats in. 

Bilisten knappar in vart man ska och var man är, och så räknar viltolycka.se ut var viltstråken är. Kartan uppdateras automatiskt så fort en ny olycka rapporterats in. Allt eftersom att fler olyckor rapporteras in kommer användaren börja se mönster av var viltolyckor sker. Statistiken bygger på siffror från jägare som varit på plats och satt ut koordinater för olyckan. 

På sidan viltolycka.se kan du även se statistik över hur vanligt förekommande en viss art är. Som exempel är olyckor med björn och järv sällsynta med ett förolyckat djur av vardera art hittills under hela 2011. Vanligast är olyckor med rådjur där 2 928 djur krockade med bilar under maj månad.

Nationella Viltolycksrådet är ett samarbetsorgan som leds av Rikspolisstyrelsen. Det består av flera myndigheter, bland annat Trafikverket, Naturvårdsverket, Svenska Jägareförbundet, med flera. 

Klicka in dig för att läsa mer om projektet i de externa länkarna här nedan!

Externa länkar

Nationella Viltolycksrådets hemsida

Nationella Viltolycksrådets karttjänst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!