Nya Hyundai i10 officiell – fakta och bilder

Om en dryg månad från nu är det dags för premiären av nya generationen Hyundai i10. Men redan nu finns de första bilderna på Hyundais minsting som blir längre, bredare och lägre.

På Frankfurtsalongen i slutet av september kommer Hyundai att premiärvisa en ny generation i10, den andra i ordningen. Redan nu? Ja, nuvarande Hyundai i10 har bara funnits sedan 2008 och skulle säkert klara sig i konkurrensen ett par år till. Men det finns flera faktorer som spelar in i Hyundais modellcykel, framförallt att koncernsyskonet Kia Picanto lanserades i ny tappning 2011. För att i10 inte ska hamna alltför mycket i bakvattnet måste den därför bytas ut nu.

 Nya Hyundai i10 byggs alltså på samma plattform som den Kia Picanto som har sålts sedan 2011 och det innebär att det är en något längre, bredare och lägre i10 som kommer att ställas ut i Frankfurt och börja byggas kort därefter. Nya i10 är närmare bestämt åtta centimeter längre, sex centimeter bredare och fem centimeter lägre än utgående modell. Det mesta av längdökningen har tillkommit i form av större överhäng, axelavståndet är endast fem millimeter längre än tidigare. Bagageutrymmet rymmer 252 liter, mot tidigare 225, med alla fem stolar uppfällda. 

 Hyundai framhåller att nya i10 ska ha komfort- och säkerhetsutrustning som motsvarar en bil i det större B-segmentet. Antisladdsystem och krockgardiner blir standard och som tillval ska man kunna välja automatisk luftkonditionering, eluppvärmd ratt och farthållare. Hyundai nämner ännu ingenting om motorutbudet men Kia Picanto kommer sannolikt att få dela med sig av såväl den tre- som fyrcylindriga bensinmotorn.

 Att kalla Hyundai ett koreanskt märke blir allt mer missvisande. 95 procent av de Hyundai-bilar som säljs i Europa har även utvecklats och tillverkats här. Så är det även med nya i10 som har utvecklats och designats i Rüsselsheim medan tillverkningen är förlagd till Turkiet där i20 redan byggs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!