Nya Mazda 3 långkörs – tre snabba från Sibirien

Testchef Hans Hedberg är på äventyr i Sibirien, Ryssland, bakom ratten på nya Mazda 3. Men hur har han det egentligen där borta i öster, bland kyrilliska bokstäver, Leninstatyer, babushkor och sibiriska tigrar? Här är en direktrapport!

Hej Hans, du är alltså i Sibirien just nu, med lite sporadisk tele- och datauppkoppling. Var är du mer exakt? Vad är det du har sett? Hur kallt är det?

– Tja, särskilt kallt är det inte här. Dagens topptemperatur var 34 grader(!) i staden Irkutsk väster om vråldjupa Bajkalsjön. Men vintertid kan termometern nå ner till -70 C, otroliga skillnader!!

Det låter häftigt. Annorlunda. Men vad är det du gör där borta egentligen?

– Som testchef på Teknikens Värld har jag handplockats av Mazda för att testköra och utvärdera nya Mazda 3 under ”Mazda3 Testroute” på en av delsträckorna från produktionslinan i Hiroshima till bilmässan i Frankfurt. Bilen jag kör från Ulan-Ude til Krasnoyarsk – knappt 200 mil – tillhör de allra första producerade. Ett spännande och avslöjande moment hos en nyutvecklad bil, helt klart.

Mazda 3 alltså, den har vi ju redan provkört (i nummer 17/2013). Men hur gör den sig på långkörning på de ryska vägarna? 

– Bilen är specialutrustad med rysktillverkade robusta Nokian Hakka longlife-däck, ändå är komforten acceptabel. Tvåliters bensininsugmotor på 120 hk är fullt tillräckligt, men kräver vaksamhet och aktion från föraren. Nedväxlingar är ett absolut måste i uppförslut eller omkörningar!Trafiken är livlig, det gäller att vara ständigt vaksam för att inte råka ut för olyckor.

– Men, jag måste tipsa om att läsa min fullständiga upplevelse- och provkörningsrapport i kommande nummer av Teknikens Värld och kanske bli inspirerad till egna häftiga, köräventyr i österled!

För Mazda-nördar, och andra, går det även att följa testresan på www.mazda.se/mazdaroute3/

Häng med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!