Nya Renault Megane officiell

Renault kände sig förmodligen tvungna att visa upp lite av nya Megane redan i dag med anledning av den tidigare läckan. Här är de första officiella bilderna och informationen.

För 20 år sedan presenterade Renault Megane som ersättare till kortlivade modellen 19. Det resulterade i ett uppsving som heter duga. Till dags datum har över 6,5 miljoner Megane sålts runt om i världen.

Under dessa två decennier har tre Megane-generationer fått se dagens ljus och nu är det dags för den fjärde.

Nya Megane har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt nästa vecka. Den som besöker Renaults monter får se märkets modell i golfklassen (eller C-segmentet som det egentligen heter) i helt ny kostym. Renault har satsat på nya former som ger ett mer bastant och sportigare intryck, former som känns igen från inte minst nyligen presenterade Talisman som ersätter Laguna, men också till viss del nya Espace och crossoversuven Kadjar.

Lite mer sansad i standardutförande...

Renault har gett Megane helt ny ljussignatur – i båda ändarna. Grillen, som är betydligt större än hos utgående generation, flankeras av helt nya strålkastare med tydliga C-formade LED-slingor. Tilltaget känns igen från Talisman.

Rumpan, som inte är lika utskjutande som tidigare, har låga och avlånga bakljus som ger mer karaktär än hos generation tre. Även här är det lysdioder som gäller för att skapa en igenkänningsfaktor.

Renault är inte speciellt slösaktiga med informationen för tillfället. De väntar på att Frankfurtsalongen ska öppna för i år och tänker då servera oss alla fakta om drivlinor, chassi med mera. Men de är ändå så vänliga att dela med sig av några måttuppgifter. De skriver att spårvidden fram är hela 4,7 centimeter bredare och att motsvarande ökning bak är 3,9 centimeter. Dessutom har axelavståndet utökats med 2,8 centimeter. Med andra ord totalt 266,9 centimeter mellan axlarna. I och med att överhängen fram och bak har minskat är det sannolikt inte en speciellt mycket längre bil vi ser på här. Däremot lär innerutrymmena vara bättre än tidigare, dels tack vare de extra centimetrarna mellan hjulen men också tack vare den tilltagna bredden.

... medan GT-versionen bjuder på aggressivare front och två ändrör där bak.

När nya Megane lanseras, troligtvis i början av nästa år, finns en GT-version tillgänglig. Denna Megane GT ser vi i blått på bilderna i galleriet nedan, en modellversion som ska ha tagits fram med Renault Sport i tankarna. GT innebär frontparti med kaxigare nederdel – som sägs vara inspirerad av Formel 1-världen – och dubbla, integrerade ändrör som omhuldas av en diffusorliknande bakdel.

Interiören visar inte Renault upp för tillfället, vilket är en aning konstigt eftersom vi redan har fått se den på läckta bilder. På dessa bilder såg vi att utformningen är nästan identisk med framför allt Talisman. Instrumentbrädan är en nedbantad version men ändå med den stora infotainmentskärm av stående format som pryder mittkonsolen.

Senast i nästa vecka lär vi sitta på all teknisk information om nya Megane, då har vi också fler bilder att frossa i. Vad vi inte lär få se då är kombiversionen som sannolikt har premiär på bilsalongen i Genève nästa vår. En sedanversion kan också vara aktuell framöver, dock inte för den svenska marknaden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!