090820-nya saab 9-5 2010

Nya Saab 9-5 – sex dagar kvar

För fyra veckor sedan brast hemlighetsmakeriet kring nästa generation Saab 9-5. Men ännu har vi inte fått ta del av alla smaskiga detaljer om bilen. Dessa får vi vänta på till den 27 augusti, men redan nu serverar Saab oss en nedräkning så att vi verkligen inte missar det.

Det känns som en evighet har passerat sedan det började snackas om nya Saab 9-5. Det senaste året har vi överösts med spionbilder och skisser på bilen, men ändå aldrig fått se den ordentligt. Det var först i slutet av vintern och början av våren som vi började se bilder där vi kunde bilda oss en uppfattning. Därefter blev utvalda journalister, bland annat Teknikens Världs Hans Hedberg, inbjudna till en tidig provkörning (länk till filmen nedan) av 9-5:an som många av er läsare går och väntar på. Då klarnade bilden ännu mer men inte lika mycket som när ett par tyska biltidningar bröt mot embargoavtalet i slutet av juli och publicerade bilder på bilen. Kort därefter fick även vi tillstånd av Saab att publicera våra egna bilder som vi tog på helt nya Saab 9-5 i somras.

Nu vet vi i alla fall hur den ser ut, men vi känner fortfarande inte till alla detaljer. Inte mer än det som vi har rapporterat om här på teknikensvarld.se och i tidningen efter provkörningen och första titten.

I stället får vi hålla ut ytterligare drygt sex dygn för då äger det officiella släppet rum, något som Saab uppmärksammar genom utplacerade nedräkningsverk på Saab-sajter världen över. Tyvärr har den svenska sajten plockat ned sin version, men på den internationella sajten finns nedräkningen och bilden kvar. Länkar till båda hittar ni nedan.

I skrivande stund är det exakt 6 dagar, 13 timmar, 59 minuter och 26 sekunder kvar innan Saabs chefsdesigner Simon Padian drar av skynket. Därefter väntar Frankfurtsalongen där nya Saab 9-5 får anses vara en av salongens stora dragplåster.

Men innan dess gör ni bäst att läsa allt om Saabs nya tillskott via länkarna nedan.

Den observante ser att det lilla som skymtar fram under skynket på bilden ovan inte riktigt stämmer överens med de bilder som vi tidigare visat (två av dessa ser du nedan). Det vi ser är en del av frontspoilern och det vänstra luftintaget där dimljuset brukar vara placerat. I stället för att vara en mjuk bågform som på tidigare bilder ser vi nu en mer skarp vinkel och en bit av en silverfärgad sarg som omger luftintaget. Ska vi dra några slutsatser av detta, och samtidigt jämföra med nuvarande 9-3, så bör bilen på bilden vara en Aero-version. Saab 9-3 finns dock också i Vector TX-utförande med denna sarg. Detta styrks också av de stora fälgarna med lågprofildäck, något som inte fanns på bilen som tidigare visats upp.

Om drygt sex dygn får vi reda på vad som döljer sig där under skynket...

Läs mer

TV-TV

Externa länkar

Saab International

Saab Sverige

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!