090819 Seat Leon Cupra R

Nya Seat Leon Cupra R – starkast hittills

På Frankfurtsalongen ska Seat visa upp sin starkaste bil hittills – nya Leon Cupra R. Med 265 hästkrafter i den två liter stora TSI-motorn når bilen 100 km/h på 6,2 sekunder och toppar 250 km/h.

Är du på väg att köpa en ny Seat Leon och har riktat in dig på att ha så många hästkrafter under huven som möjligt (Cupra)? Då föreslår vi att du ska ligga lågt med köpet ett tag till och vänta på kommande Seat Leon Cupra R som är det starkaste (finns undantag, se längre ned) spanjorerna låtit rulla genom fabriksportarna. I dag är det möjligt att köpa Seat Leon Cupra 2,0 TSI med 240 hästkrafter, men inom kort ska det vara möjligt att köpa nya Cupra R som har ytterligare 25 hästkrafter, alltså 265 totalt.

Visst finns det starkare versioner av Cupra men då handlar det om specialversioner i begränsade upplagor som är eller har varit exklusiva på vissa marknader. Exempel på specialversioner är Copa Edition med 286 hästkrafter som endast gjordes tillgänglig i 55 exemplar i Tyskland samt Cupra 310 Limited Edition med 310 hästkrafter som såldes i 100 exemplar i Nederländerna.

Nya Leon Cupra R, som gör debut på Frankfurtsalongen nästa månad, grundas även den på 2,0 TSI-motorn men som i det här fallet har modifierats på en rad punkter. Bland annat har den nya insprutare som jobbar med högre tryck. Motorn når också upp till Euro 5-normen som snart träder i kraft. Förbrukningen vid blandad körning uppger Seat till 0,81 liter per mil vilket får anses helt okej med tanke på pulvret under huven.

0-100 km/h gör nya Leon Cupra R på 6,2 sekunder och stående kilometern avverkas på 25,7 sekunder. Toppfarten ligger på 250 km/h.

För att få ned kraften i backen via framhjulen vid häftiga accelerationer har Seat försett bilen med samma elektroniskt styrda diffbroms, kallad XDS, som bland annat nya Volkswagen Golf GTI och Scirocco R har försetts med.

Att det handlar om en Seat Leon Cupra ser man på Cupra-emblemen till vänster om främre regskyltshållaren, på bakluckan, på nedre rattekern samt på de främre stolarnas nackstöd. Att det handlar om en Cupra R-version syns nere till vänster i grillen, nere till höger på bakluckan, till höger i instrumenthuset samt på nyckeln.

Andra Cupra R-attribut är 19-tums lättmetallfälgar med fem dubbelekrar skodda med däck med 35-profil och 235 millimeter bredd. Bakom dessa stora doningar sitter bromsskivor som mäter 345 millimeter fram och 286 millimeter bak.

Inuti bilen är det sport som gäller med alcantaraklädda sportstolar, vit instrumentbelysning, läderklädd multiratt och så klart en uppsättning aluminiumpedaler.

Leon Cupra R är dessutom rikligt utrustad som standard med bland annat däcktrycksvarnare, regnsensor, bakre parkeringssensor, farthållare, färddator, dimljus med kurvfunktion, tvåzons klimatanläggning samt cd-stereo med mp3-kompabilitet, externa anslutningsmöjligheter och åtta högtalare.

Vad Seat Leon Cupra R kommer att kosta och när den finns i bilhallarna vet vi ännu inte. Det lär vi få reda på Frankfurtsalongen nästa månad. Men det finns alltså anledning av vänta med ditt inköp av en Leon Cupra om du vill ha 25 extra hästar under huven.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!