Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Nya Volkswagen Passat utsedd till Årets Bil i Europa 2015

Så har då Årets Bil i Europa avgjorts för 52:a gången och årets vinnare är ingen mindre än nya Volkswagen Passat.

Bilsalong i Genève brukar vara synonymt med utdelning av utmärkelsen Årets Bil i Europa (Car of the Year), så även i år.

Som en liten tjuvstart på salongen (öppnar officiellt upp först i morgon) har i kväll Årets Bil 2015 delats ut och mottagande bil är nya Volkswagen Passat.

I finalfältet som meddelades i december ingick sju nya bilmodeller som hade nominerats framför 24 andra konkurrenter: BMW 2-serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes C-klass, Nissan Qashqai, Renault Twingo och Volkswagen Passat.

Den folkliga tysken sopade mattan med övriga konkurrenter då 30 av de 58 motorjournalisterna från 22 olika europeiska länder (Teknikens Värld är ej med i juryn längre) delade ut högsta poäng till just Passat. Totalt samlade Passat på sig 340 poäng. Därmed var tvåan, Citroën C4 Cactus, rejält distanserad med sina 248 poäng. Samtliga finalbilar med slutlig poäng:

Volkswagen Passat, 340 poäng

Citroën C4 Cactus, 248

Mercedes C-klass, 221

Ford Mondeo, 203

Nissan Qashqai, 160

BMW 2-serie Active Tourer, 154

Renault Twingo, 124

Juryn föll bland annat för nya Passats lägre vikt och högre vridstyvhet, dess kompakthet på vägen i kombination med bra kupévolym och rymligt bagageutrymme samt vägbeteendet och komforten i kombination med körglädje.

– Vi är extremt stolta över denna utmärkelse. Med nya Passat har vi återigen lyckats med att utveckla en bil som sätter en standard i sin klass när det gäller teknik och kvalitet. Denna ära är en fantastisk bekräftelse på det jobb som gjorts av våra ingenjörer, designers och hela teamet. Nya Passat visar att Volkswagen har rätt svar på vår tids utmaningar, säger Martin Winterkorn, koncernchef för Volkswagen AG.

Årets utmärkelse är Volkswagens fjärde totalt sedan Årets Bil-utmärkelsen började delas ut 1964. För bara två år sedan vann Volkswagen Golf, en modell som vann även 1992. 2010 var även det Volkswagens år då Polo knep titeln.

Mesta vinnaren genom tiderna är Fiat med hela nio titlar. Senast italienarna triumferade var 2008 med 500:an. Alla vinnare genom tiderna ser du i listan nedan.

Som avslutning på artikeln får vi säga ett grattis till Volkswagen och nya Passat, en bra bil som du kan läsa vårt test av här.

Vad tycker du om juryns val, rätt eller fel?

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!