Nya Volvo XC90 – första riktiga exteriörbilden

Volvo skickade i dag ut ett pressmeddelande om SPA-plattformen som nya XC90 – som första modell – ska baseras på. Vi flyttar fokus från SPA till bilden i pressmeddelandet: första riktiga bilden som visar en del av fronten på nya XC90.

Vi har redan sett Volvos nya designspråk i form av tre hyllade konceptbilar. Vi har redan sett nya Volvo XC90 med full maskeradmundering och vi har sett nya XC90 hur den ser ut interiört med all ny, spännande teknik. Men vi har inte sett nya XC90 från utsidan i avklätt utförande – förrän nu.

I dagens pressmeddelande från Volvo ingår nämligen första riktiga exteriörbilden på nya XC90. En bild som visar höger strålkastare, en del av stötfångaren och huven samt några centimeter av grillen. Jämför vi det vi ser här med vad vi tidigare sett på framför allt konceptbilen Concept XC Coupé ser vi både likheter och skillnader. Strålkastarna på nya XC90 får det omtalade kännetecknet i form av varselljus som utgörs av ett ”liggande T” (Tors hammare som Volvo kallar utförandet). Strålkastardesignen i sig har gjorts om jämfört med på konceptet. Tillplattad i den ände som vetter mot grillen samt en tillbakadragen yttersida som ”löper runt hörnet”. Sistnämnda lite som hos Land Rovers Range Rover-modeller. Huven ser ut att vara en bullig typ med svepande karossveck, ungefär som på konceptbilen. Grillen följer samma linje som på Concept XC Coupé med sina vertikala ribbor. Dock ser ribborna ut att vara konvexa (buktar utåt) i stället för konkava (buktar inåt). Baserat på dagens bild skulle man kunna ta grillen för att tillhöra en BMW.

Helhetsintrycket av denna detaljbild är att Volvo med nya XC90 tar ett rejält kliv fram designmässigt jämfört med var man har stått de senaste åren. Här måste man ta till ett omtvistat och delvis hatat ord – med bilden här till vår hjälp känns det som att Volvo helt klart siktar upp mot premiumhimlen, åtminstone utseendemässigt.

Om två veckor har nya Volvo XC90 premiär.

Här följer Volvos pressmeddelande från i dag som berättar mer om nya SPA-plattformen som nya XC90 baseras på:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!