080310-volvo-bonus

Ojämn bonusfördelning hos Volvo PV

Volvo PV:s anställda i Sverige får ingen bonus, för tredje året i rad. Anledningen är att Volvo går med förlust. Ändå får 500 chefer och samtliga USA-anställda bonus. Nu växer kritiken från facket.

2007 blir tredje året i rad som anställda på Volvo Personvagnar inte får någon bonus. Senaste bonusen som betaldes ut kom 2004 och bestod av 4 400 kronor som sattes in på ett särskilt fondkonto, pengar som de anställda inte kommer åt förrän efter fem år senare.

För att en generell bonus ska betalas ut måste bolagets vinst uppgå till en viss nivå. Den nivån nådde man inte upp till förra året och därför ges inga bonusar till de anställda. Bortsett från 500 chefer då. Toppcheferna inom Fordkoncernen omfattas av ett eget bonusprogram som baseras på individens och företagets prestation. Toppcheferna kan se fram emot minst sex miljoner kronor utöver den vanliga lönen.

 – Det är inte direkt etiskt.  Jag vet inte  i vilken utsträckning bonusen är relaterad till lönen. Men det är klart att det sticker i ögonen när bonus betalas ut när företaget går med förlust och ledningen ständigt talar om vikten av att spara pengar, säger Mikael Sällström till Dagens Industri.

Även de vanliga dödliga anställda i USA kan se fram emot ett tillskott i plånboken. I vår får timanställda motsvarande 6 200 kronor och arbetsledare upp till 620 000 kronor. Det är Fords vd Alan Mulally som står bakom bonusprogrammet som infördes i fjol. Det motiverades med att det behövs prestationsbaserade mål och belöningar om bolaget ska bli lönsamt igen. Uppenbarligen omfattas inte svenska Volvo PV-anställda av det målet.

Mikael Sällström kommer inte att kräva mer pengar till fackets medlemmar. Eftersom avtalet som löper ut i mars är klart och tydligt tror han att det vore det meningslöst. Går Volvo PV med förlust blir det helt enkelt inga bonusar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!