Opel Adam får trecylindrig 1,0-litersmotor

Opel lägger just nu mycket krut på att förnya motorutbudet. Senast i raden av nya motorer är en trecylindrig 1,0-litersmotor som debuterar i lilla Adam.

Utöver konceptbilen Monza blir en liten trecylindrig motor Opels publikdragare på bilsalongen i Frankfurt. Opel är mitt uppe i en större uppdatering av motorprogrammet där 13 nya motorer ska lanseras mellan 2012 och 2016. 1,0-litersmotorn blir ett välkommet tillskott till Adam som för närvarande bara finns med fyrcylindriga bensinmotorer på 1,2 eller 1,4 liter.

 Den nya turboladdade 1,0-litersmotorn, med det officiella namnet 1,0 SIDI Turbo, utvecklar som mest 115 hästkrafter och 166 newtonmeter och ska vara 20 procent snålare än en effektmässigt jämförbar 1,6-litersmotor. Opel säger sig inte ha någon exakt förbrukningssiffra för Adam med den nya motorn men förväntar sig att koldioxidutsläppen hamnar en bra bit under 100 g/km.

 1,0-litersmotorn är en helt nyutvecklad aluminiumkonstruktion med direktinsprutning, variabel ventilstyrning. Vibrationerna motverkas med en kedjedriven balansaxel och ljudet tas, i alla fall delvis, bort av nya täckkåpor.

 När den nya motorn lanseras i Adam i höst görs det tillsammans med en ny sexväxlad manuell växellåda som framöver ska spridas till alla Opel-modeller med vridmoment upp till 220 newtonmeter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!