080626-pininfarina-rolls

Pininfarina bygger ny Rolls-Royce

Pininfarina har släppt en helt ny skiss på deras nya bil Hyperion. Baserad på Rolls-Royce Drophead Coupé är Hyperion en hyllning till de klassiska britt-bilarna. Bilen byggs endast i ett enda exemplar till en lycklig samlare.

Det italienska designhuset Pininfarina är känt för att designa och bygga vackra bilar. Men frågan är om de inte har överträffat sig själva med det senaste projektet. Deras senaste verk – Pininfarina Hyperion – ser ut att kunna bli enastående vacker, och då har vi ännu bara fått se en dunkel skiss på bilen i profil.

Hyperion kommer dessvärre bara att byggas i ett enda exemplar. Beställaren är en okänd (och förmodligen stenrik) privat bilsamlare. Bilen är en cabriolet som baseras helt och hållet på Rolls-Royce Drophead Coupé. Men kopplingen till det anrika brittiska företaget slutar inte där. Enligt Pininfarina själva är Hyperion en hyllning till de legendariska Rolls-Royce-bilar som byggdes innan andra världskrigets utbrott. Bilen och dess än så länge anonyma köpare kommer att presenteras på den stora konceptbilsträffen Pebble Beach Concours d'Elegance i Monterey i Kalifornien vid mitten augusti.

Det är inte första gången Pininfarina bygger en bil på beställning av en privatperson. I april 2006 visades den Ferrari 612-baserade bilen som kort och gott gick under namnet ”K”. Beställare då var Peter Kalikow, vd för New York Metropolitan Transportation Authority. Några månader senare samma år, augusti närmare bestämt, visades P4/5. Bilen var en Ferrari Enzo-baserad supersportbil som fann sitt hem i filmregissören James Glickenhaus garage. Lita på att vi får se fler liknande projekt i framtiden från Pininfarina. Specialbeställningar från välbeställda samlare genererar nämligen stora inkomster, vilket behövs för att hålla det ekonomiska haltande Pininfarina ovanför vattenytan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!