090817-cayman-fejk

Porsche Cayman Shooting Break var fejk

Kommer du ihåg de skumma bilderna och videofilmen på en Shooting Break-version av Porsche Cayman? I helgen avslöjades det att allt var fejk. Det var en Top Gear-medarbetare med för mycket fritid som ville spela världen ett spratt.

I förrförra veckan började det spridas flera bilder på något som såg ut som en Porsche Cayman Shooting Break. Vi hakade på trenden och skrev om den mystiska bilen, dock rejält skeptiska till bildernas äkthet. Men eftersom det också fanns en välgjord film där man hade lyckats få med en parkerad Porsche Cayman Shooting Break i testutförande kunde man ändå inte vara säker på någonting.

Nu har en kille vid namn Jared Holstein gått ut och erkänt att han är hjärnan bakom bilderna, som alltså är oäkta. Han är webbredaktör på amerikanska delen av topgear.com, som numera har gått över till att vara en del av bbcamerica.com. Efter att ha kommit på idén att lura bilsajter världen över lät han sommarpraktikanten och studenten Matt DuVall sätta ihop bilen i 3D-grafikprogrammet Maya, samma program som använts vid skapandet av de animerade Ice Age-filmerna. Under Jared Holsteins översyn byggde den skicklige studenten upp bilen genom att använda flera Porsche-attribut, bland annat fälgarna, stötfångaren och regplåtarna som kommer från testmulor samt en del linjespel hämtat från nya Panamera.

Därefter renderade de skapelsen i HD (hög upplösning) för att sedan montera in i videoklippet (som nu tyvärr verkar vara bortplockat) som är tagit i Brooklyn. Med hjälp av lite italiensk musik fick de i stället lite europeisk touch på filmen, vilket gjorde att den kändes mer äkta.

När allt var klart tog en andra sommarpraktikant, John Masters, över taktpinnen genom att skicka ut bilderna till olika motorsajter runt om i världen samtidigt som han skapade en skärmdump från det kommande datorspelet Forza Motorsport med Cayman Shooting Break i bild. Denna bild lade han sedan ut på ett tjeckiskt forum med en beskrivning på tjeckiska.

Snacka om att trion verkligen gick in för att finta motorintresserade världen över. Välgjort är det i alla fall.

Jared Holstein berättar så här i efterhand att de inte gjorde det av djävulskap, utan ville bara skoja lite. Han berättar också att filmen innehöll en liten ledtråd som visade oäktheten. Nio sekunder in i filmen, se bilderna, ligger The Stigs vita hjälm med mörkt visir i bakluckan på bilen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!