090821-porsche-husrannsakan

Porsche misstänks för insiderbrott

Tyska åklagare har genomfört en husrannsakan hos Porsche och tagit ett stort antal dokument i beslag. Anledningen är att Porsche misstänks för marknadsmanipulation och i centrum står förre vd:n Wendelin Wiedeking.

På torsdagsmorgonen fick tyska sportbilstillverkaren Porsche påhälsning i huvudkvarteret i Zuffenhausen av åklagare som gjorde en husrannsakan och beslagtog ett stort antal affärsrelaterade dokument. Räden ingår i en utredning om misstänkt insiderhandel i samband med uppköpet av VW-aktier. I ett pressmeddelande tillbakavisar Porsche alla anklagelser och meddelar att man samarbetar fullt ut i utredningen. Den tyska finansmyndigheten Bafin vill inte bekräfta om utredningen innefattar misstankar mot enskilda personer eller när den misstänkta insiderhandeln skulle ha skett.

Enligt flera medieuppgifter står den förre vd:n Wendeling Wiedeking och före detta ekonomichefen Holger Härter i centrum för utredningen. Wiedeking och Härter var de ledande krafterna bakom Porsches försök att köpa upp en 70-procentig aktieandel i Volkswagen. Försöket misslyckades och skulle senare leda till att de båda toppcheferna fick sparken, men för stunden fick uppköpsplanerna VW-aktien att rusa på börsen. Förra året var Volkswagen världens högst värderade företag, om än bara för en kort stund.

En anonym källa säger till nyhetsbyrån Reuters att man utreder om hemlig information har läckt ut från företaget. Källan vill inte peka ut några enskilda misstänkta men bekräftar att åklagarens räd även omfattade privata hem och att en handfull personer inom Porsche är misstänkta för brott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!