Porsche Cayenne Coupé

Porsche planerar femdörrars coupéversion av Cayenne

BMW har haft stora framgångar med X6. Mercedes är på väg att haka på med MLC och Audi med en förmodad Q6. Nu rapporteras det att även Porsche, med en coupéliknande Cayenne, vill vara med i matchen.

Cayenne har, trots spott och spe från olika håll, lyft Porsche till oanade höjder och har under några år varit det tyska sportbilsmärkets bäst säljande modell. BMW har haft motsvarande framgångar med sin, även den bespottad från olika håll, X6 som är något av en coupéversion av X5, trots fyra dörrar och stor baklucka i kombicoupéstuk.

Den kaka som BMW nu är mer eller mindre ensamma om kommer snart att delas upp mellan fler hungriga biltillverkare. Närmast på tur står Mercedes som är på gång med sin X6-konkurrent MLC. Därefter misstänker vi att den länge ryktade och omtalade Q6 kommer eftersom Audi inte vill låta värsta rivalerna härja fritt.

In i leken ser även Porsche ut att ge sig. Färska rapporter berättar att Porsche har ett projekt igång som går under namnet Cayenne Coupé. En sportigare version av dagens Cayenne, med bättre väghållning ämnad för snabba varv runt Nürburgring, bland annat. En version som bibehåller Cayennes femdörrarslayout men med coupéliknande linjer. En X6-rival med andra ord.

Ingenting är officiellt bekräftat, men Porsche-anställda har intygat att en modell som den beskriven ovan är i görningen. En Cayenne Coupé ska ha funnits med i planerna en längre tid men har helt enkelt inte fått plats i Porsches planering. Dels för att Cayenne har tagit stort fokus och dels för att fabriken i Leipzig inte har haft möjlighet att klämma in ytterligare en modell.

Denna femdörrars coupéversion av Cayenne kommer inte att baseras på dagens Cayenne. I stället blir det tredje generationen Cayenne, som baseras på Volkswagens MLB-plattform, som blir grundplåt. Nästa Cayenne väntas komma 2017 och först året därpå kan det bli aktuellt med Cayenne Coupé som då kommer att erbjudas med bensin- och dieselmotorer samt som laddhybrid med både bensin och diesel i kombination med el. Prismässigt är det tänkt att den ska ligga 15 till 20 procent över motsvarande Cayenne. Med dagens prissättning skulle det innebära att en Cayenne Coupé Turbo S skulle landa mellan 1,7 och 1,8 miljoner kronor.

På bilden ovan ses en illustration av Cayennes lillebror Porsche Macan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!