Foto: Shutterstock

Priset på bensin och diesel sticker iväg uppåt

Semestertider är synonymt med stigande priser på bensin och diesel, så även i år.

Priset på råolja har stigit under en längre period. Den 20 maj handlades WTI-oljan för drygt 62 dollar fatet och Brent-oljan för drygt 65 dollar. I dag är de båda upp i över 70 dollar. Just nu handlas WTI-oljan enligt julikontrakt för knappt 73 dollar fatet och Brent-oljan för knappt 75 dollar.

Att priset på råoljepris nu sticker iväg beror bland annat på produktionstakten, som gick ned i samband med coronapandemins mest intensiva fas, inte höjs i takt med att efterfrågan ökar.

Råoljepriset påverkar förstås priset som vi konsumenter betalar vid pumpen på drivmedelsstationen.
Just nu kostar en liter 95-oktanig blyfri bensin 16,19 kronor vid bemannade stationer, en höjning med 10 öre sedan i måndags. En liter diesel höjdes vid samma tillfälle med 15 öre till 16,52 kronor per liter.

Experter tror att råoljepriset kan överstiga 80 dollar per fat under sommaren vilket skulle kunna resultera i att priset på både bensin och diesel sticker iväg över 17 kronor per liter. Det skulle i så fall innebära priser högre än de vi sett de senaste 2-3 åren.

1 januari i år kostade bensinen 14,24 kronor per liter och dieseln 14,42 kronor per liter. Båda drivmedelstyperna har alltså ökat med runt två kronor per liter under senaste halvåret.

I fjol ökade också drivmedelspriserna under sommaren, men inte speciellt kraftigt då efterfrågan var lägre. Prisbilden var också lägre. För exakt ett år sedan kostade en liter 95-oktanig blyfri bensin 13,98 kronor och en liter diesel 14,23 kronor, mer än två kronor mindre än i dag.

HVO100 ökade med 15 öre per liter under gårdagen och kostar nu 17,71 kronor. E85 (etanol) ökade med 10 öre till 12,59 kronor per liter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!