080609-prisras-beg-suvar

Prisras på begagnade suvar

Priserna på bränsletörstiga suv-modeller rasar på den svenska begagnatmarknaden. Dyr bensin och hög fordonsskatt gör att de stora bilarna blir allt kallare på marknaden.

Ända sedan suvarna, eller stadsjeeparna som det finns en ovana att kalla dem, började spridas i större kvantiteter på de svenska vägarna har de utsatts för hård kritik. Åtskilliga är de politiker som förgäves har försökt lagstifta emot bilarna. Som vi vet finns det även grupper som inte förtjänar att nämnas med namn, som med olagliga medel utför protestaktioner mot suvarna. Trots den hårda kritiken har suvarna fortsatt att hitta sina köpare. Men nu märks för första gången en nedåtgående trend för suvarna. I takt med att bensin- och dieselpriserna stiger verkar svenskens intresse för de stora bilarna att minska.

Andrahandsvärdet på suvarna har i genomsnitt gått ned med tio procent de senaste månaderna. Man kan räkna med ett prisfall på 10 000 kronor för varje 100 000 kronor som bilen kostar. Motormännens riksförbund rapporterar att de har fått många samtal från bilägare som upplever att det har varit mycket svårt att hitta en ny ägare till sina suvar.

– De har svårt att bli av med dem. De får sälja bilen mycket billigare än vad de hade tänkt från början. Samtidigt ger de bilhandlare som ska ta in bilen för inbyte väldigt dåligt betalt, säger Rolf Lööw, bilexpert hos Motormännen till TT.

Per Avander på Bilia i Stockholm instämmer i den trend som Motormännen har identifierat. Han tar Volvo XC90 som exempel, en bil som i dag går att få för 200 000 kronor och uppåt, vilket är ungefär 20 000 kronor mindre än tidigare. Men han konstaterar även att prisnivån på miljöbilar och mindre bilar kvarstår på en stabil nivå.

– Trenden har gått mot driftsnålare bilar. Det kan vara både diesel- och etanolbilar. Man gillar också att köpa mindre bilar, säger Per Avander till TT.

Tyder prisnedgången på att suvarnas era är på väg att ta slut, eller är den bara en naturlig följd av det för tillfället höga bensinpriset? För tillfället är det svårt att säga, vad vi däremot vet med säkerhet är att de mer personbilslika småsuvarna står i stargroparna och är beredda att ta betydande marknadsandelar från sina större motsvarigheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!