090822-saabrekonstruktion

Rekonstruktionen av Saab avslutad

I onsdags lämnade advokat Guy Lofalk in en begäran till tingsrätten om att avsluta rekonstruktionen av Saab som pågått sedan februari. I fredags morse fastslog tingsrätten begäran och Saab lyfter nu blickarna mot framtiden och ljusare tider.

Efter sex månader under rekonstruktion lämnade Guy Lofalk, advokat och rekonstruktör, i onsdags eftermiddag in en begäran till Vänersborgs tingsrätt om att upphöra med densamma. Något som man formellt inte behöver göra eftersom man vanligtvis i stället klargör att en förlängning ej är aktuell.

– Den legala biten är klar. Allt vi skulle göra har vi gjort, säger Guy Lofalk till TT.

På fredagsmorgonen fastslog Vänersborgs tingsrätt Saabs begäran att avsluta rekonstruktionen. Tingsrätten hade då fått ta del av olika dokument, bland annat ett innehållandes 14 punkter som indikerar att rekonstruktionstiden är över.

En av punkterna visar att ackordet har gått igenom så att 8,3 miljarder kronor av Saabs skulder har kunnat skrivas av.

Till detta informeras det att GM har för avsikt att avskriva ytterligare lån på 150 miljoner dollar vilket motsvarar knappt 1,1 miljarder kronor. Summan är driftskostnaderna för Saab under tiden för rekonstruktionen, som alltså GM betalade.

Dessutom berättar dokumentationen att man är på väg att komma överens med GM och Magna-Steyr om att flytta tillverkningen av Saab 9-3 Cabriolet från Österrike till Trollhättan. Tidigare byggdes modellen av finska Valmet i Nystad.

Dessutom försöker man omforma avtalet om att tillverka nya Saab 9-5 i Trollhättan i stället för tyska Rüsselsheim. Om dessa båda punkter förverkligas skulle det vara enormt skoj för svensk bilindustri och, inte minst, Saab.

GM har också för avsikt att betala delar av de verktyg och den utrustning som behövs vid tillverkningen av nya 9-5. Detta skulle i så fall motsvara ett värde på knappt 1,8 miljarder kronor.

Nu håller vi alla tummar som vi kan hålla för att lilla Sverige även i framtiden ska ha två biltillverkare som vi kan vara fortsatt stolta över.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!