Renault Talisman officiell – Lagunas efterträdare

Säg hej då till Laguna och öppna famnen för Talisman, för nu presenterar Renault efterträdaren till modellen som hängt med sedan 1993.

Renault Laguna generation ett: 1993-2001. Renault Laguna generation två: 2001-2007. Renault Laguna generation tre: 2007-2015. Någon fjärde generation blir det inte. När Renault nu presenterar efterträdaren har man valt att byta modellnamn till Talisman, förmodligen en strategi för att börja om på ny kula och lyfta försäljningen. Namnet Talisman har man hämtat från den lyxiga konceptbilen som visades upp på bilsalongen i Frankfurt för 14 år sedan.

Till skillnad från konceptbilen, som var en tvådörrarscoupé med måsvingedörrar, är nya Talisman en fyrdörrars sedanmodell (fler karossversioner lär följa inom kort).

Den är 4,85 meter lång vilket gör den drygt 15 centimeter längre än senaste generationen Laguna. Därmed är den bara dryga centimeter kortare än exempelvis Ford Mondeo och Volkswagen Passat, två modeller som Talisman kommer att möta motstånd från när det jagas bilköpare.

På bredden är Talisman 1,87 meter, något bredare än de två nämnda konkurrenterna. På höjden är den något lägre än Mondeo och Passat med sina 1,46 meter.

På en annan viktig punkt placerar sig fransmännens nya fyrdörrarssedan mellan de två konkurrentbilarna, 2,81 meter är ett par centimeter mer än vad Passat mäktar med men i gengäld cirka fyra centimeter kortare än hos Mondeo.

Det är med andra ord en ganska stor bil i D-segmentet som Renault har skapat. Enligt Renault ska både kupéutrymmet och förvaringsmöjligheterna vara bäst i klassen. Även bagageutrymmet är rejält tilltaget. 608 liter kan jämföras med 550 liter i Mondeo i halvkombiutförande (mindre om bilen har reservhjul i stället för däckreparationssats) och 586 liter i Passat i sedanutförande.

Andra punkter som Renault framhäver är takhöjden fram och bak som är 90,2 centimeter respektive 85,5 centimeter, knäutrymmet på 26,2 centimeter bak, ”svängrummet” i framsätet samt 25 liter i form av förvaringsfack i kupén.

För extra lastutrymme kan baksätet fällas enligt 60/40-konfiguration.

Motormässigt kommer Talisman med tre dieselalternativ och två bensinalternativ. Dieselmotorerna utgöras av dCi 110, dCi 130 och dCi 160 (siffrorna anger effekten). De två svagare motorerna kan kombineras med antingen manuell växellåda eller sexväxlad EDC-dubbelkopplingslåda, det starkare går inte att få med manuell låda.

Bensinmotorerna heter Energy TCe 150 och Energy TCe 200. Båda är utrustade med EDC-dubbelkopplingslådan.

Renault har jobbat mycket på komforten och köregenskaperna. Fyrhjulsstyrning, 4Control, är standard liksom aktiv stötdämpning där föraren kan välja mellan fem olika inställningar av chassit: komfort, sport, eco, neutral och personlig.

Interiört skiljer sig Talisman från syskonen Espace och Kadjar som nyligen presenterats i nya upplagor. Där finns likheter, främst med Espace, men Talisman står ändå på egna ben. Den stora skärmen (finns i sju och 8,7 tum) som dominerar mittkonsolen är inte den enda då mätarhuset även är digitaliserat. En tredje ”skärm” finns, nämligen head –up-displayen som projicerar viktig information I förarens synfält.

Utsidan påminner desto mer om syskonen Espace och Kadjar. Framför allt i fronten med sin djupa grill och sitt stora Renault-emblem. Full-LED-strålkastarna har fått en säregen stil, inte minst tack vare LED-varselljusen som löper ned i en båge under respektive strålkastare (liknar lösningen som Volkswagen fått till på XL1).

Bakänden har en helt egen stil jämfört med modellsyskonen. Det ser lite lyxigare ut.

Helhetsintrycket, rent utseendemässigt, är att Renault har skapat en nya modell som känns en hel del tysk. Det är möjligtvis rätt väg att gå för att öka försäljningen. Kanske vi får se fler Talisman på våra svenska vägar än vad vi fått se av senaste generationen Laguna.

Svensk premiär för Renault Talisman är det under våren 2016. Några priser finns inte i dagsläget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!