081023-rolls-royce-eldrift

Rolls-Royce överväger eldrift

Rolls-Royce överväger nog att bygga eldrivna versioner av sina bilar. Företagets vd Tom Purvis tror att den tysta eldriften och det omedelbara vridmomentet skulle passa Rolls-Royce perfekt.

Rolls-Royce – en av bilvärldens mest traditionsbundna tillverkare – kan vara på väg att anamma något så nymodigt som eldrift. Brittiska Autocar rapporterar att Rolls-Royce noga överväger att bygga eldrivna versioner, troligtvis plug in-hybridversioner av sina bilar. Den nyligen tillsatte vd:n Tom Purvis säger till Autocar att Rolls-Royce måste förbereda sig på anpassning till kommande utsläppsbegränsningar i storstäder. Men han ser det inte som något negativt för Rolls-Royce, snarare kommer eltekniken att gynna märket.

Tom Purvis anser att den näst intill knäpptysta eldriften i kombination med vridmomentet från stillastående ligger helt i linje med företagets kärnvärden. Han tror också att Rolls-Royce-spekulanterna skulle uppfatta en eldriven Rolls som ”mycket cool”.

– Om man ser till hur våra bilar används av sina ägare är det tydligt att de antingen kör långa sträckor på motorväg eller korta turer i stadstrafik. En elektrisk Rolls-Royce passar perfekt för den senare kategorin, säger Tom Purvis till Autocar.

Ännu en fördel med elsatsningen skulle vara att BMW-gruppen redan har hunnit skaffa sig en hel del elektriskt kunnande i och med den kommande elversionen av Mini Cooper. Tom Purvis hävdar därför att utvecklingen av en eldriven Rolls-Royce skulle kunna gå relativt fort. Kanske får vi se en eldriven Rolls-Royce redan 2010 då den mindre RR4 lanseras. Att nya BMW 7-serie (som kommer att dela med sig en hel del teknik till RR4) redan finns som ett hybridkoncept talar ännu mer för att en delvis eldriven Rolls-Royce inte är långt borta.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!