090825-saab-konkurs

”Saab i konkurs inom några veckor”

Branschbedömarna ger inte mycket för Saabs chanser till överlevnad. Bedömare som E24 har talat med tror att Saab-ledningen kommer att begära företaget i konkurs inom ett par veckor.

Efter en sex månader lämnade Saab i mitten av förra veckan rekonstruktionsstadiet. Trots det kvarstår många frågetecken. Bilförsäljningen är katastrofalt låg och det råder fortfarande oklarheter om Koenigseggs finansiering. Många ställer sig nu frågan hur Saab ska överleva, och om det över huvud taget är möjligt.

E24 har varit i kontakt med branschbedömare som uttalat sig om Saabs öde. Det är ingen munter bild som framgår. Thomas Ehrner, advokat på Setterwalls, som har företrätt flera underleverantörer i förhandlingarna med Saab, är mycket skeptisk till att Saab klarar sig ur knipan.

– Om affären med Koenigsegg inte blir av och man snabbt inte börjar sälja fler bilar, hur ska man då kunna betala skatter, löner och leverantörer? Då hamnar man snabbt på obestånd och då finns bara ett alternativ och det är konkurs, säger Thomas Ehrner till E24.

Thomas Ehrner får uppbackning av en initierad bedömare som vill vara anonym.

– Hela den här rekonstruktionen har varit helt felaktigt upplagd. Syftet med en rekonstruktion är ju att ett bolag ska börja gå med vinst. Men nu har man lämnat rekonstruktionen utan att ha finansieringen på plats. Jag tror att Saabs ledning själv kommer att tvingas begära bolaget i konkurs inom ett par veckor, säger personen till E24.

Thomas Ehrner håller med den anonyma bedömaren och tror att en konkurs är att vänta.

– Ja, det blir nog i så fall ledningen själv som begär bolaget i konkurs. Om man driver ett bolag vidare som är på obestånd så kan man få personliga skadeståndskrav och annat på sig och det vill man nog undvika, säger han till E24.

Thomas Ehrner säger att skepsisen bland underleverantörerna är stor, ingen vill sälja delar till Saab av rädsla för att man inte ska få betalt. Saab har gått tillbaka till sina traditionella betalningstider på 60 dagar, vilket gör att många underleverantörer drar öronen åt sig.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!