080606-volvo-saab-ras-usa

Saab och Volvo rasar i USA

Bilförsäljningen faller rejält, både här hemma i Sverige och i USA. Nya siffror visar att de svenska biltillverkarna kan sållas till de stora förlorarna på den nordamerikanska marknaden.

Maj var ingen rolig månad för bilindustrin det här året. I Sverige minskade nybilsregistreringarna med 12,5 procent jämfört med samma period förra året. På andra sidan Atlanten var det till och med ännu trögare i försäljningshallarna. Den totala nybilsförsäljningen sjönk med 14 procent i USA, vilket till stor del tros bero på att de höga bensinpriserna gör folk tveksamma inför att köpa en ny stor pick-up.

Allra sämst gick det för GM som tappade drygt 30 procent. Men det är inte bara de stora och bensinslukande bilmodellerna som verkar vara iskalla på marknaden. GM:s svenska dotterbolag Saab Automobile tappade 28 procent i försäljning jämfört med i fjol. Nästan lika dåligt gick det för Ford-ägda Volvo som backade med 24 procent. De skenande bensinpriserna är troligtvis en bidragande orsak till nedgången, men Bil Swedens vd Bertil Moldén tror att det är andra faktorer som har haft störst inverkan.

– Det är snarare avmattningen i världskonjunkturen det handlar om, börsen har satt sig, huspriserna har gått ner. Det är den totala ekonomin som oroar folk och kan få dem att dröja med att köpa ny bil. Om det bara handlade om bensinpriserna skulle man snarare köpa en ny bil som drar mindre bränsle, säger Moldén till TT.

Som sagt är bilförsäljningen en besvikelse även här i Sverige. Nedgången i maj fick branschorganisationen Bil Sweden att skriva ned sin prognos för helårsförsäljningen. Tidigare räknade man med att cirka 285 000 bilar skulle säljas i år. Den siffran har nu ändrats till 275 000, vilket ligger mer i linje med de senaste tio årens genomsnitt på 273 000 sålda bilar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!