110722-saab-tools-konkurs

Saab Tools begärt i konkurs

Dotterbolaget Saab Tools har begärts i konkurs av underleverantören SwePart Verktyg AB, uppger Dagens Industri.

– Det finns en fordran som inte är reglerad, säger Lars Thunberg som äger Swepart Verktyg till Göteborgsposten om varför man tagit steget och begärt bolaget i konkurs.

– Vi är många som sitter i samma båt. Och vad ska man göra när motparten inte återkommer?

Den aktuella fordran skulle ha betalats in den andra juni och är på fem miljoner kronor. När den fortfarande inte kommit in den 8 juni brast Lars Thunbergs förtroende.

– Sedan önskar jag inte dem i konkurs, det hoppas jag du förstår, för det vore förfärligt. Men för oss, som är ett litet företag, är det här mycket pengar.

Saab Tools och Saab Parts blev Saab Automobiles dotterbolag när Saab delades upp för att garantera säkerhet för lån från EIB. Tillsammans har de lånat ut minst 800 miljoner kronor till Saab Automobile, skriver Göteborgsposten. Saab Parts har en fordran på 315 miljoner kronor till Saab Automobile. 

Ännu har inga besked kommit till näringsdepartementet enligt Sveriges Radio P4 Väst som har pratat med presstalesman Johanna Martin. 

Saab meddelade under torsdagen att produktionsstarten är uppskjuten från, som tänkt, den 9 augusti till tidigast den 29 augusti. 

– Saab produktionsstopp har påverkat våra leverantörers produktionsplanering. Det kopplat till semestern har gjort att några leverantörer inte kunnat binda sig till den 9 augusti, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till Göteborgsposten.

SweParts drar tillbaka sin konkursansökan

Saab meddelade under eftermiddagen via ett pressmeddelande att Saab Automobile Tools AB har kommit fram till en uppgörelse med SwePart AB som tidigare i dag begärde Saab Automobile Tools AB i konkurs. 

       – Vi har kommit överens om en betalningsplan med Swepart AB och de drar tillbaka sin konkursansökan, säger Saabs informationschef Eric Geers enligt Dagens Industri. 

Nu ska det hela alltså vara löst, men hur betalningsplanen ser ut framgår inte.

Text: Olof Adlercreutz

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!