Seats stora suv får namnet Tarraco

Länge stod Seat utan en suv i bilhallen men nu är det dags för den tredje modellen. Sjusitsiga Tarraco har fått sitt namn via en omröstning.

Nu är den officiell – Seats stora suv. Ja, till namnet vill säga. Och det via en omröstning där över 146 000 personer från 134 länder har deltagit. 35,52 procent lade sin röst på Tarraco framför namn som Avila (28,74 procent), Aranda (26.,91 procent) och Alboran (8,83 procent).

Det är den 14:e Seat-modellen som döps efter en plats i Spanien, först ut var Ronda 1982 – att betrakta som en licensbyggd Fiat Ritmo som även såldes som Málaga på vissa marknader. Senast i raddan modeller att följa samma namntradition är suvarna Ateca och Arona. Som du ser lämnar Seat redan namntänket där begynnelsebokstaven är A.

Tarraco är alltså den stora sjusitsiga suven som vi har skrivit om tidigare här på teknikensvarld.se. I mars förra året bekräftades modellen och vi fick se de första teaserbilderna. Tarraco bygger som det mesta från Volkswagen-koncernen på MQB-plattormen och kan betraktas som Seats svar på Skoda Kodiaq.

Teaserbilden som Seat nu släppt visar en välkänd front men tittar man mer noga (se jämförelsen ovan) upptäcker man en delvis ny design på såväl strålkastare som grill. Tarraco ska täckas av senare i år, gissningsvis under höstens bilsalong i Paris.Platsen Tarraco, då? Det är namnet på den äldsta romerska bofästningen på iberiska halvön – en metropol på sin tid.I vår systertidning Klassiska Bilar ägnade vi köpguiden i nummer 9/2015 till dem som gick i geografiska tankar vid sitt bilköp och lyfte fram 13 modeller i ämnet. Vad sägs om Ford Capri, Alfa Romeo Montreal och Austin Cambridge samt de knepigare Plymouth Sapporo och Zastava Yugo Florida?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!