090817-fartkontroll-v34

Skärpt hastighetskontroll i veckan

Den här veckan kraftsamlar landets poliser för att övervaka hastigheten på vägarna. Särskild fokus läggs på hastighetsövervakning utanför skolorna där trafiksituationen har blivit ett allvarligt problem.

 Under vecka 34 satsar polisen på utökad hastighetsövervakning i landet. Polisens satsning sammanfaller med många skolstarter och polisen kommer därför att fokusera speciellt på övervakning utanför många skolor. Samtidigt genomför NTF olika aktiviteter för att informera om riskerna med hastighetsöverträdelser vid låga hastigheter.

– Hastighetsöverträdelserna måste bekämpas på flera fronter, säger NTF:s vd Jan Sandberg. Mest effektivt är naturligtvis fysiska åtgärder i väg- och gatumiljöerna, men det är kostsamt att bygga ett system som gör det omöjligt att köra för fort. Därför måste vi också arbeta med attityd- och beteendepåverkan och en förutsättning för att det ska bli framgångsrikt är det samordnas med andra åtgärder, till exempel en intensivare övervakning.

Enligt Vägverkets beräkningar kan cirka 30 människoliv per år sparas på det kommunala vägnätet om alla blir bättre på att hålla sig till hastighetsbegränsningarna. Hastighetsmätningar genomfördes 2003 på vägar i tätort visade att endast hälften av bilarna höll sig inom hastighetsgränserna. Det är dock stor skillnad på olika vägar och olika hastigheter. Värst är det på 30-vägar där de flesta överträdelser sker. På 70-vägar är regelefterlevnaden närmast dubbelt så hög jämfört med 50-vägar.

Utanför skolorna är det just föräldrar som lämnar sina barn vid skolan som är den största risken för säkerheten kring skolorna, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If gjort bland Sveriges rektorer. Sex av tio rektorer uppgav att trafiksäkerheten utanför låg- och mellanstadieskolor är ett problem, rapporterar Dagens Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!