090803-skrotpremie-usa

Skrotpremie en succé i USA

Den amerikanska skrotpremien “Cash For Clunkers” har haft en strykande åtgång. Inom loppet av några dagar tog pengarna slut och mer än 250 000 nya bilar har bytts mot skrothögar. Nu skjuts ytterligare två miljarder dollar till skrotpremien.

 Skrotpremier som ger nybilsköpare ersättning för den gamla skrotade bilen har svept över flera europeiska länder med stor framgång. Flera av Europas största bilmarknader har fått en ordentlig vitaminsinjektion. I förra veckan kom turen till USA. ”Cash For Clunkers”, C4C eller Car Allowance Rebate System (CARS) som det egentligen heter, var tänkt att gälla för alla amerikaner som skrotar en gammal bil och köper en ny och miljövänligare under perioden 1 juli-1 november. När allt blev klubbat och klart i veckan hade redan tiotusentals ansökningar kommit in. Omkring 250 000 nya bilar uppges ha sålts inom programmet som ger mellan 3 500 och 4 500 dollar, 26 000-33 500 kronor till dem som skrotar en gammal bil och ersätter den med en ny.

En miljard dollar lades åt sidan i budgeten för att finansiera skrotpremien. Dessa pengar förväntades räcka till början av november. Det visar sig nu vara en felberäkning. Pengarna tog slut nästan omgående. Representanthuset i USA röstade på lördagen igenom ett förslag att tillföra 2 miljarder dollar med stor majoritet. Härnäst ska senaten fatta beslut i frågan.

Cash For Clunkers-hemsidan visas ett axplock av de bilar som har kvalificerats för premien.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!