080605-impreza-coupe-2010

Subaru Impreza Coupé kommer 2010

Subaru har inte sålt någon Impreza med två dörrar sedan sent 90-tal. Men nu finns nya uppgifter som säger att en Coupé-modell är i görningen och att denna även kan bli grunden för en ny Toyota Celica.

Många är vi nog som saknar Subarus numera klassiska Impreza-modeller i sedanutförande, och speciellt Coupé-versionerna. Den senaste Imprezan går ju som bekant bara att få i femdörrarsutförande, vilket många kanske ser som en skymf mot Impreza-traditionen. Subaru själva hävdar dock att det kompakta formatet behövs för att WRC-förarna ska ha en chans att på allvar kunna konkurrera med Citroën och Ford. Snart kan det emellertid komma ett nytt karossalternativ till Impreza.

Enligt AutoExpress är Subarus plan att lansera en Impreza Coupé senast 2010. Precis som sin föregångare har den nya modellen till uppgift att, som något av en outsider tackla de stora spelarna i sportbilssegmentet. Enligt AutoExpress källor ska Impreza Coupé utvecklas i samarbete med Toyota. Vilket även kommer att resultera i en Toyota Celica som uppges bli mycket lik Impreza, framförallt sett till den yttre designen där grunddragen kommer att kännas igen på båda bilarna.

Även om Impreza Coupé, precis som den vanliga, främst riktas mot bilförare med rallyambitioner ska det vara möjligt att även få den i beskedligare utföranden. Motoralternativen tros skilja något från vanliga Impreza. En boxermotor på 2,0 liter med minst 180 hästkrafter får troligtvis spela rollen som instegsmotor. Toppversionen blir dock precis som vanligt den 2,5 liter stora boxermotorn som ger 300 hästkrafter och drygt 400 Nm vid 4 000 rpm. Instegsversionerna får nöja sig med att vara bakhjulsdrivna medan bilarna med större motorer behåller Subarus berömda fyrhjulsdrift. Den nya Coupén börjar säljas i Japan och USA senast 2010. Vi européer får vänta ytterligare ett år.

Provkörning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!