Suzuki Kizashi

Suzuki ångrar Kizashi – en ”huvudvärksbil”

Suzuki trodde sig ha något stort på gång, men så fel de hade. Nu ångrar de att sportsedanen Kizashi lanserades.

Hösten 2009 lanserade Suzuki sin då nya sportsedan Kizashi. Just modellnamnet Kizashi hade japanerna valt eftersom med modellen följde stora förhoppningar, namnet betyder nämligen ”något stort på gång” på japanska.

Men oj så fel det kan bli ibland. Australiensiska Drive har intervjuat Suzukis vd i Australien, Masaaki Kato, och han är allt annat än glad över Kizashi som under snart fyra år sålt i lika många exemplar som Toyota Corolla gör på lite mer än en månad. Anledningen sägs vara tidpunkten för lanseringen, strax innan den globala finanskrisen inledde.

 – Det är min huvudvärk. Kizashi var en mycket olycklig bil, säger han till Drive, och fortsätter:

– Ärligt talat, vi skulle inte ha marknadslanserat den under 2009. Men vi gjorde en stor investering för att utveckla den... och efter tunga och hårda diskussioner beslutade vi oss för att lansera Kizashi, säger han samtidigt som han avslöjar att de hade påbörjat arbetet med en turboladdad prestandaversion av modellen, en modellversion med V6-motor samt en kombiversion. Men dessa planer har helt gått upp i rök.

Han tror knappast att Kizashi får en uppföljare. En ny Kizashi skulle enligt honom vara en för stor investering som ger för lite tillbaka.

Suzuki, som i våras hade sålt sin 50 miljonte bil, drog sig tillbaka från den amerikanska marknaden under 2012 efter att man haft förhoppningar om att växa där med hjälp av Kizashi. Så blev inte fallet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!