John Deere 6150R Foto: John Deere

Svensk traktor ska bli snabbare – 50 km/h

Sverige ska anpassa sig till övriga Europa, vilket innebär att traktorer i Sverige sannolikt får köra i 50 km/h från och med årsskiftet.

I dag får traktorer i Sverige inte vara konstruerade för hastigheter över 40 km/h. En del äldre traktorer från innan 2003 samt A-traktorer (som en polischef vill förbjuda) får köra i maximalt 30 km/h. Alldeles lagom hastigheter enligt vissa, långsamt enligt andra.

Sistnämnda kategori som vill ha ”fart och fläkt” kommer från och med nästa år att kunna ”blåsa fram” i 50 km/h. Regeringen har nämligen lagt fram ett förslag för att Europaanpassa Sveriges traktorregler, ett förslag som sannolikt inte stöter på patrull. Vid årsskiftet träder den i kraft om allt går som tänkt.

Med den nya lagen kommer traktorer att klassificeras enligt A och B. Traktor A är dagens traktorer och traktor B är de nya, snabbare traktorerna som får framföras i 50 km/h. Traktor B kräver innehav av B-körkort.

Nyare traktorer som i dag är traktor A, enligt nya klassificeringen, kan eventuellt uppdateras till att bli traktor B genom att den elektroniska hastighetsbegränsningen höjs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!